Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.05.2014.
09:50
Ž. Marković - Vesti A

Generali komanduju u Doboju i Šamcu

U Šamcu i Doboju katastrofalne su ne samo poplave, nego i organizacija odbrane i saniranja posledica. Koliko je stvar ozbiljna svedoči i podatak da je Vlada RS imenovala bivše generale Vojske Republike Srpske za poverenike za te opštine i oni su preuzeli komandovanje svim sistemima zaštite građana, obnove, sanacije, podele humanitarne pomoći i ostalog. Tako je komandu nad Šamcom preuzeo general Milorad Kutlešić, a dan ranije generalu Momiru Zecu predat je Doboj.

U Šamcu i Doboju (na fotografiji) katastrofalne su ne samo poplave, nego i organizacija odbrane i saniranja posledica
 

Voda se iz Šamca još nije povukla, pa do većine zgrada i kuća može se prići samo čamcima. Probleme stvaraju i veliki rojevi komaraca, kao i visoka temperatura. Po gradu plutaju leševi uginulih životinja, na mestima gde se voda povukla ostaje mulj, i sve više se širi nesnosan smrad.


Sa terena dolaze informacije o vrlo lošoj organizaciji, kako spasilačkih ekipa, tako i u vezi sa doturanjem pomoći najugroženijima.

Meštani okolnih sela se vraćaju u domove, a stanovnik Crkvine svedoči da mu je kuća bila nekoliko metara u vodi i da se jedva spasao. Željko Stipić, iz mesta Tišina, otkrio je da se evakuisao tek kada se popeo na krov i dozvao ljude da mu pomognu.
 

Izmešteno 950.000 ljudi

Predsedavajući Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je u poplavama, prema zvaničnim procenama, izmešteno skoro 950.000 osoba, a ugroženo je više od pola stanovništva BiH.
Veće ministara BiH donelo je odluku da svim zaposlenima u institucijama BiH odbiju jednu dnevnicu za pomoć stradalima i rekao da je reč o oko milion evra.

- Ljudi se vraćaju, voda je još po poljima, a lešine po selima - priča Stipić.


U Šamcu su građane, osim nadležnih službi iz RS, spasavali i ronioci, veslači i rafteri iz Federacije BiH, Gradačca, Širokog Brijega i Mostara.


Sada preti opasnost od zaraza, a jedan od prvih zadataka štaba za vanredne situacije jeste uklanjanje leševa životinja sa ulica. To neće biti moguće da se izvede još nekoliko dana dok se voda potpuno ne povuče sa gradskih ulica.


U Doboju stanari zgrada i zaposleni u institucijama i preduzećima iz kojih se povukla voda raščišćavaju mulj, a nastradalom stanovništvu priskočili su dobrovoljci sa svih strana.


Sa lopatama posledice stoletnjih voda otklanjali su zaposleni u KPZ Doboj, Željeznicama RS, Osnovnom i Okružnom sudu, Poštama Srpske...


Dobojlije strahuju od zaraza, a načelnik hirurgije u Opštoj bolnici "Sveti apostol Luka" Predrag Lazić kaže da epidemija najviše preti od zagađene hrane i vode.


- Uveren sam da će higijensko-epidemiološke službe sprovesti dezinfekciju, čime će u najvećoj meri biti otklonjena opasnost od zaraze - kaže Lazić.


Vlada RS je zbog loše organizacije u Doboju odlučila da preuzme stvari u svoje ruke pa je imenovala poverenika za taj grad.

Pomoć zadržana na granici

ADRA Slovenija poslala je u Bosnu prvi konvoj pomoći, oko 22 tone hrane i odeće. Konvoj je uz potrebnu dokumentaciju lako prešao granicu.
Kad su poslali novi kamion i kombi s oko 10 tona pomoći, konvoj je zaustavljen na granici. Pravila su se promenila preko noći i
prelazak granice bez carine više nije moguć.
Predsednica organizacije je u kontaktu sa Vladom i konzularnim predstavništvima, ali konvoj nije pušten preko granice i postoji mogućnost da se kamioni vrate u Sloveniju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online