Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 28.03.2014.
17:19
B. Simonović - Vesti A

Optužuju Anu, ali ciljaju Mila

Dok zvaničnici crnogorske vlasti uporno ponavljaju da nema dokaza da je pre devet godina neko od crnogorskih državljana primio mito tokom privatizacije Telekoma, te tvrdnjama američkih pravosudnih organa, pa i same vlade SAD, na videlo izbijaju nove sve teže pojedinosti ovog nečuvenog skandala.

Milo Đukanović: Preko sestre primio mito? 

Dnevnik "Vijesti" tvrdi da je imao neposredni uvid u dokumentaciju amričke Komisije za hartije od vrijenosti i berzu (SEC), u kojima stoje dokazi i nedvosmislena optužba da je advokat Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića, svojevremeno u ime brata primila mito od Mađar-Telekoma kojem je omogućeno da pod povoljnim uslovima kupi crnogorski Telekom.

U pitanju su poznate spekulacije da su "najmanje dvojica zvaničnika crnogorske vlasti (odnosi se na tašnje čelnike Telekoma (Olega Obradovića i Milorada Ivanovića, prim. B. S) i sestra najvišeg zvaničnika koja se bavi advokaturom" podmićeni u ovom privatizacionom poslu, zbog čega su se tri, sada već bivša direktora mađarske firme, našla na optuženičkoj klupi.

Uloga Branimira Pajkovića

Nakon obelodanjivanja podataka Branimir Pajković je kao građanin pozvan na razgovor sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal. On je objasnio da ga je Pregl pozvao telefonom, najavio milionsku uplatu i zamolio da njegove službe pripreme dovoljnu količinu keša kako bi se sve brzo i bez problema obavilo. Bez odgovora je do danas ostalo pitanje zašto tu uplatu, kako zakon nalaže, nije prijavio Agenciji za sprečavanje pranja novca, kako je to učinjeno sa svih 490 ostalih uplata tokom 2005. godine, koje su premašivale sumu od 15.000 evra.

Amerikanci tvrde da je Mađar-Telekom Ani Kolarević na osnovu fiktivnog ugovora, preko njujorške firme Sigma, isplatio 580.000 evra tobožnjeg honorara iako nema dokaza da je ona radila bilo kakav posao za njih.  


Milo Đukanović je svojevremeno potvrdio da je njegova sestra zaista primila 200.000 honorara, ali je na pitanje novinara da li to ima neke veze sa njim kazao da su to gluposti i sa osmehom upitao: "Da li mislite da bih ja svoju reputaciju stavio na doboš za 200.000 evra?"


Podgorički "Dan" je pre bezmalo dve godine obelodanio još jedan mnogo ozbiljniji kanal preko kojeg je mito iz ovog posla dospelo u nečije džepove. List je utvrdio da su američki istražni organi otkrili da je Mađar-Telekom 12. maja 2005. godine uplatio 2.324.325 evra na račun firme Aktiva invest, koji je dvadeset dana ranije u Euromarket banci u Podgorici, navodno, otvorio Meksikanac Oskar Ramirez. Pet dana po izvršenoj uplati, sav novac je podignut sa računa u kešu, a račun i firma su istog časa ugašeni. 


Zamršeni čvor ove mućke je potom razmrsio tadašnji direktor Euromarket banke Branimir Pajković koji je objasnio da su u organizovanju ove transakcije učestvovali sada već pokojni Kazimir - Živko Pregl, a da je novac, po prilici, podigao slovenački biznismen Tomaž Kralj. Sve ovo ipak nije bilo dovoljno crnogorskom pravosuđu da se pozabavi akterima ove očigledne kriminogene mućke, na udaru se našao urednik "Dana" Nikola Marković od kojeg je traženo da kaže izvore priče i priprećeno višegodišnjom robijom zbog odavanja tajnih podataka.

POVEZANE VESTI

Subota 29.03.2014. 13:01
kad bude visijo na banderi, svi ce ga pljuvat, izdao Srbiju, pogani siptarski-pas......
Nedelja 30.03.2014. 01:13
Sugava kuca kao i gazda ! Jadni narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online