Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.03.2010.
15:45
Vestionline A

Jadranka Kosor tuži HRT

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor optužila je urednika emisije "Nedeljom u dva", koja se prikazuje na HRT-u, Aleksandra Stankovića za klevetu, zbog priloga o prisilnom iseljenju srpske porodice Drobac iz stana u kojem sada živi.

Kosor ispred zgrade u kojoj se nalazi sporni stan

Stanković je u emisiji pustio prilog o Momiru Dropcu, koji je 1995. godine, na zahtev Ministarstva odbrane, zajedno sa bolesnim bratom, iseljen iz stana od 90 kvadrata u Šeferovoj ulici, u Zagrebu. Iseljen je da bi u njega bio useljen invalid iz poslednjeg rata, koji je tu živeo svega nekoliko meseci, a zatim se u stan uselila tadašnja visoka funkcionerka HDZ-a, a današnja premijerka.


U potresnom prilogu Drobac je ispričao da mu se nedugo posle iseljenja brat ubio skočivši sa 14 sprata i opisao sadašnji život bez struje i vode.


Posle priloga o stanu premijerke, Stanković je zamolio gosta u emisiji, novinara i bivšeg šefa analitike u Kancelariji predsednika Hrvatske, Dragu Pilsela, da glumi premijerku i odgovori na nekoliko pitanja, koji je na većinu njih odgovorio konstatacijom da je Kosorova doprinela razvoju Hrvatske i da je zbog toga dobila viša prava, odnosno veći stan.


"Voleo bih da Jadranka Kosor pusti jednu suzu za Branislava Drobca koji se ubio zbog stana u kojem ona sad živi. Sasvim je jasno da je država otela stan porodici Drobac", rekao je Pilsel, ističući da je reč o moralnoj odgovornosti premijerke.


Premijerka je, kako su objavili hrvatski mediji, u saopštenju preko svojih advokata optužila Stankovića za klevetu i svesno iznošenje lažnih informacija.


Navedeno je da je "Stanković sudbinu jedne nesretne porodice povezao direktno s gospođom Kosor, konstruišući tezu da je porodica Drobac izbačena iz stana u Zagrebu da bi se Kosorova uselila u njega". Premijerkini advokati ističu da je ona stan u Šeferovoj ulici stekla zakonito, podsetivši da je to nedavno potvrdilo i državno tužilaštvo.


Tražila izvinjenje, odmah

 

Hhrvatski mediji izveštavaju da je Jadranka Kosor posle emisije zvala uredništvo HRT-a tražeći da se odmah objavi demanti i izvinjenje. Kako je uredništvo to odbilo usledila je pretnja tužbom. Portparol Vlade Hrvatske je danas rekao da ti navodi nisu tačni i da Kosorova nije nikoga zvala iz HRT-a. 

Advokati su naveli, kako prenosi portal Index.hr, da je Stanković "svojim postupanjem ostvario sva bitna obeležja krivičnog dela klevete", ističući da je, po zakonu, odgovorna i Hrvatska televizija. Takođe se kaže i da će o tom slučaju biti obavešteno i Veće časti Hrvatskog novinarskog društva i Programski savet HRT-a.


Portparol HRT-a Danko Družijanić potvrdio je da je iz Vlade stigla reakcija na tvrdnje iz emisije "Nedeljom u dva", ali da će taj tekst, u skladu sa zakonom, biti objavljen u idućoj emisiji, za sedam dana.

"Tužan sam zbog toga, zaista sam tužan“, reagovao je autor emisije Aleksandar Stanković u izjavi za portal Index.hr, govoreći o mogućnosti da bi premijerka Jadranka Kosor, zbog njegove emisije, mogla da tuži HRT.

"Iz priloga je jasno da oni nemaju već sedam godina dovoljno novca da bi plaćali vodu, struju i imali za osnovne potrebe, ali umesto pomoći toj nesrećnoj porodici, mi sada govorimo o povredi časti. Zaista sam tužan", zaključio je Stanković.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije zvala urednika Informativnog programa HTV-a nakon jučerašnje emisije HRT-a ' Nedeljom u dva' - izjavio je danas glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske Zlatko Mehun negirajući tako glasine koje su se podigle nakon objave da će Kosor podići tužbu zbog klevetanja u emisiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online