Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.03.2014.
16:06
Ž. Marković - Vesti A

Opasni ludaci šetaju slobodni po Srpskoj

Slučaj Željka Stevanovića, koji je prošlog četvrtka u Banjaluci usred bela dana ubacio bombu u gradski autobus i usmrtio vozača Boru Topića, ponovo je otvorio polemiku o radu pravosudnih organa u Srpskoj.

Željko Stevanović bacio je bombu u autobus i ubio vozača Boru Topića
 


Činjenica da je Stevanović psihički bolesnik i da je pre četiri godine zapalio Topićev automobil, pretivši da će ga ubiti, nisu bili dovoljni da se smesti u neku ustanovu zatvorenog tipa, već je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu i pušten na slobodu.


Izvori iz istrage otkrili su da je on od tada pa sve do kobnog četvrtka pomno planirao kako će ubiti Topića, što je i sam priznao inspektorima. Stručnjaci tvrde da je takav potez ubice bilo izuzetno teško predvideti, ali napominju da bi broj ovakvih slučajeva mogao da bude mnogo manji kada bi se promenila određena zakonska rešenja. Jer, razne povelje o ljudskim pravima, evropski standardi i slične konstrukcije sprečavaju preventivno zatvaranje osoba sa psihičkim problemima, što praktično znači da se na ulicu, u slobodno kretanje, puštaju prave tempirane bombe.

Popio piće pa bacio bombu

Isplivali su novi detalji iz istrage o bombaškom napadu Željka Stevanovića. Utvrđeno je da je on u četvrtak ujutro, naoružan bombom, otišao u hotel Cezar, koji se nalazi u blizini autobuske stanice kojom prolazi linija 2 na relaciji Banjaluka-Trn, koju je vozio Topić. Popio je piće i čekao da ta linija prođe ka gradu. Nakon što je autobus prošao, platio je piće i prešao na drugu stranu ulice na stanicu kod Poljoprivredne škole, kako bi pričekao da se autobus vrati. Čim je autobus došao i vozač Topić otvorio vrata, ubacio je unutra bombu. Potom je pobegao i 36 časova se skrivao.

- U BiH je trenutno na slobodi 170 psihičkih bolesnika koji su u stanju neuračunljivosti počinili neko krivično delo. Međutim, kod nas ne postoji specijalizovana ustanova u kojoj bi ovakva lica bila lečena i stavljena pod stručni nadzor. U Republici Srpskoj imate tri psihijatrijska zavoda, onaj u Banjaluci, Jakeš kod Modriče i zavod u Sokocu, koji je jedini predviđen kao ustanova zatvorenog tipa. Problem je u tome što su smeštajni kapaciteti mali i nedovoljni, a ako tome dodate da u Federaciji BiH nemate nijednu ustanovu za stručno lečenje teških duševnih bolesnika, jasno je da postoji evidentan problem - izjavio je Abdulah Kučukalić, šef Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Koliko bi odnos nadležnih institucija prema ovakvim slučajevima mogao da postane opasan, svedoči i slučaj S. V. (35) iz Banjaluke koji je uhapšen u petak nakon što je uznemiravao porodicu devojčice koju je prošle godine vrbovao putem Fejsbuka i sa njom ugovorio ljubavni sastanak.


On je, i pored toga što je pokazao izrazite sklonosti ka pedofiliji, a zatim i uznemiravanju roditelja, završio na slobodi. Psihijatri koji su u subotu pregledali Vidovića procenili su da ima teže psihičke probleme i utvrdili da nije preporučljivo da bude pušten kući. Mnogi su ovaj slučaj odmah povezali sa banjalučkim bombašem.


- Taj čovek predstavlja pretnju po okolinu, ali niko ne reaguje. Da li treba nekoga da ubije, pa da nadležni reaguju i onda ga pritvore ili pošalju na lečenje. Svi smo uznemireni, pogotovo roditelji maloletnice jer se plaše da bi mogao da napravi neko zlo - ispričali su prijatelji porodice.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.03.2014. 19:23
Nije ovakva situacija samo u Srpskoj nego svuda po regionu....ludaka i manijaka je iz dana u dan sve više! Živim u manjem mjestu pa se to još više primjećuje u manjim sredinama! Npr: čovjek je liječen u bolnici za mentalne bolesti upoznao tamo suprugu takođe pacijentkinju. Sklopili brak, dobili 3 djece, žena ga napusti, djeca završe u dom za nezbrinutu djecu...On iz dana u dan mjestom tako luta, viče, pjeva kako je kad raspoložen.S vremena na vrijeme ode u bolnicu pa se vati i tako postaje potencijalna opasnost za okolinu.... Čist primjer da su totalno zatajile i medicinske i socijalne službe! Da one rade kako treba ovo dvoje ne bi stvarali 3 sirote djece !!!
Sreda 19.03.2014. 16:49
Nije ovo nista specificno za Republiku Srpsku. Sve zemlje koje su prosle rat imaju ljude sa traumama. Da ne pisem o cemerikama, eu i engleskim gde besni manijaci i klinci nakljukani gmo hranom i picem, video igricama, holivudskim 'filmovima' itd krenu da ubijaju ljude oko sebe. Sta su sve ljudi prosli u Republici Srpskoj, situacija je jos uvek podnosljiva Tekst je tacan ali imam mnogo protiv naslova jer nekako posredno napada ljude u jedinoj srpskoj zemlji - Republici Srpskoj !
Sreda 19.03.2014. 19:47
Treba se baviti uzrocima tih psihickih poremecaja.Ukoliko prije svega vlast se ne pozabavi time pa i citavo drustvo takvih slucajeva ce biti sve vise i vise.Ako su se godinama svadjali postavlja se pitanje sta je radilo sudstvo da se njihove nesuglasice rijese.Dali nisu neke sudske odluke dovele do toga da covjek uzme pravdu sam u svoje ruke.Mnogi su danas,a i prije na sudu bili kaznjavani sto se kaze na pravdi boga.Mnogo puta su sudovi donosili rjesenja ne na osnovu pravde nego ko je koliko mocan.A toga i sada ima i dok se tako bude sudilo bice tih slucajeva sve vise i sa sto vecim posledicama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online