Sreda 19.03.2014.
16:06
Ž. Marković - Vesti

Opasni ludaci šetaju slobodni po Srpskoj

Željko Stevanović bacio je bombu u autobus i ubio vozača Boru Topića
 


Činjenica da je Stevanović psihički bolesnik i da je pre četiri godine zapalio Topićev automobil, pretivši da će ga ubiti, nisu bili dovoljni da se smesti u neku ustanovu zatvorenog tipa, već je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu i pušten na slobodu.


Izvori iz istrage otkrili su da je on od tada pa sve do kobnog četvrtka pomno planirao kako će ubiti Topića, što je i sam priznao inspektorima. Stručnjaci tvrde da je takav potez ubice bilo izuzetno teško predvideti, ali napominju da bi broj ovakvih slučajeva mogao da bude mnogo manji kada bi se promenila određena zakonska rešenja. Jer, razne povelje o ljudskim pravima, evropski standardi i slične konstrukcije sprečavaju preventivno zatvaranje osoba sa psihičkim problemima, što praktično znači da se na ulicu, u slobodno kretanje, puštaju prave tempirane bombe.

Popio piće pa bacio bombu

Isplivali su novi detalji iz istrage o bombaškom napadu Željka Stevanovića. Utvrđeno je da je on u četvrtak ujutro, naoružan bombom, otišao u hotel Cezar, koji se nalazi u blizini autobuske stanice kojom prolazi linija 2 na relaciji Banjaluka-Trn, koju je vozio Topić. Popio je piće i čekao da ta linija prođe ka gradu. Nakon što je autobus prošao, platio je piće i prešao na drugu stranu ulice na stanicu kod Poljoprivredne škole, kako bi pričekao da se autobus vrati. Čim je autobus došao i vozač Topić otvorio vrata, ubacio je unutra bombu. Potom je pobegao i 36 časova se skrivao.

- U BiH je trenutno na slobodi 170 psihičkih bolesnika koji su u stanju neuračunljivosti počinili neko krivično delo. Međutim, kod nas ne postoji specijalizovana ustanova u kojoj bi ovakva lica bila lečena i stavljena pod stručni nadzor. U Republici Srpskoj imate tri psihijatrijska zavoda, onaj u Banjaluci, Jakeš kod Modriče i zavod u Sokocu, koji je jedini predviđen kao ustanova zatvorenog tipa. Problem je u tome što su smeštajni kapaciteti mali i nedovoljni, a ako tome dodate da u Federaciji BiH nemate nijednu ustanovu za stručno lečenje teških duševnih bolesnika, jasno je da postoji evidentan problem - izjavio je Abdulah Kučukalić, šef Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Koliko bi odnos nadležnih institucija prema ovakvim slučajevima mogao da postane opasan, svedoči i slučaj S. V. (35) iz Banjaluke koji je uhapšen u petak nakon što je uznemiravao porodicu devojčice koju je prošle godine vrbovao putem Fejsbuka i sa njom ugovorio ljubavni sastanak.


On je, i pored toga što je pokazao izrazite sklonosti ka pedofiliji, a zatim i uznemiravanju roditelja, završio na slobodi. Psihijatri koji su u subotu pregledali Vidovića procenili su da ima teže psihičke probleme i utvrdili da nije preporučljivo da bude pušten kući. Mnogi su ovaj slučaj odmah povezali sa banjalučkim bombašem.


- Taj čovek predstavlja pretnju po okolinu, ali niko ne reaguje. Da li treba nekoga da ubije, pa da nadležni reaguju i onda ga pritvore ili pošalju na lečenje. Svi smo uznemireni, pogotovo roditelji maloletnice jer se plaše da bi mogao da napravi neko zlo - ispričali su prijatelji porodice.

2024 © - Vesti online