Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.03.2010.
09:11
Srna A

BiH: "Lista 45" skreće pažnju sa pravih terorista

Bošnjačke obaveštajne strukture su posredstvom medija u Federaciji BiH plasirale priču o listi na kojoj su nazivi 45 organizacija iz BiH koje se dovode u vezu sa Al Kaidom i terorizmom, kako bi pažnju javnosti skrenule sa relevantne, konsolidovane liste terorista koju su UN utvrdile 11. marta, izjavio je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

Dževad Galijašević

"To je svesno skretanje pažnje s činjenice da je Savet bezbednosti UN, u kome sedi BiH kao nestalna članica, usvojio listu u kojoj je BiH stavio u vrh zemalja koje predstavljaju terorističku pretnju i u kojoj nesmetano deluje bar onih navedenih sedam organizacija i isto toliko ljudi, koji su imali ili poslednje registrovane adrese u BiH ili su njeni državljani", rekao je Galijašević Srni.

On je naveo da je "Lista 45" stvarna i rezultat istrage NATO saveza koja je vođena pre nekoliko godina, u vreme kada je prvi antiteroristički tim BiH delovao pri Predsedništvu, ali ne i relevantna za ovo vreme, te dodao da je današnje otvaranje "liste 45" deo obaveštajne igre kako bi se skrenula pažnja sa pravog problema.

"“Lista 45“ govori o 45 organizacija koje su na bilo koji način imale vezu sa terorizmom, bilo u finansijskim transakcijama, ljudima koji su prodefilovali kroz njih, bilo kao poslovni ili neki drugi partneri, ali ona je prošlost", istakao je Galijašević i dodao da po njoj nikada nije vođena ozbiljna istraga.


On je naglasio da se "lista 45" plasirala u medije kako javnost ne bi pričala o tome kako se BiH našla na listi UN kao zemlja koja podržava terorizam, istakavši da je lista na koju treba obratiti pažnju upravo ona konsolidovana od 11. marta, na kojoj su UN navele sedam lica i isto toliko organizacija.

Pripadnik grupe Al furkan


Galijašević je naveo da su na toj listi imena organizacija za koje se pouzdano zna da su delovale u BiH, a sumnja da se da su još aktivne pod drugim imenima - "Al furkan", "Al haramein", "Al haramein islamik fandejšen", "Benevolens internešnl faundejšn", "Bosanska idealna futura", "Global rilif fandejšen" i "Taibah internešenel".

Kada je reč konkretnim osobama , na listi Safet Durguti, rođen na Kosovu, Šafik al Ajadi rodom iz Tunisa, Lajonel Dimon, rođen u Francuskoj, rodom iz Tunisa Halil Jaraj i Mehrez Amduni, Jasin Abdulah Kadi, rođen u Egiptu, kao i Saleh Mahmoud Nedal, rođen u Jemenu.

"Mi govorimo o stavovima Saveta bezbjednosti UN, a ti stavovi kažu da BiH ne samo da ne čini ništa, nego da pojedine organizacije u raznim formama deluju na ovom području i takvih je sedam, te da imenovani pojedinci nastavljaju delovanje na području BiH nesmetano. Nijedna služba se njima ne bavi", naglasio je Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online