Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.11.2018.
19:45
Alternativna TV A

Vojnici terorističkih sistema sve brojniji

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević rekao je da postoji kontinuitet terorističke pretnje, da nikada nije umanjen i da je svakog dana veći, te upozorio da su vojnici terorističkih sistema u Republici Srpskoj samo brojniji.

www.mc.rs
Dževad Galijašević

- Zbog toga je važno ne samo zakonodavstvo, već institucije koje će sprovoditi zakone. Niko ne želi vređati veliku religiju kao što je Islam, ali svi važniji teroristi u poslednjih 30 godina dolaze sa radikalnom islamističkom ideologijom i dužnost islama je da se toga odrekne - rekao je Galijašević na predavanju studentima prve godine Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci o terorizmu i terorističkoj prijetnji. 

On je naveo da je na nedavnoj konferenciji "Terorizam i mediji" u organizaciji OEBS-a, u objašnjenju i zaključcima šef te organizacije Amerikanac Brus Berton naveo da se mora paziti kako se govori o terorizmu i da mediji moraju da paze kako to prenose, jer osnovni cilj terorista je, kako je rekao, "da izazovu strah u društvu, a onda taj strah mogu izazivati naša tumačenja terorističke pretnje". 

- S druge strane ukazao je da je neprimereno što je pronalazak oružja na području opštine Doboj Jug povezan sa blizinom džamije. On je ukazao i da je neprimereno da se ističe da je Novi Pazar centar terorističke mreže na Balkanu - rekao je Galijašević. 

Galijašević kaže da su svi zaključci koje je Berton izneo "laž i obično smeće, jer oni nemaju veze sa razumevanjem terorizma i terorističkom pretnjom". 

- Zašto bi se konferencija koja se bavi terorizmom i medijima uopšte bavila nekom kućom i Novim Pazarom koji niko normalan ne smatra centrom terorističke mreže. Centar je uvek u Sarajevu, a on je tamo gde je centar političkog odlučivanja i ekonomske, političke i logističke podrške - rekao je Galijašević. 

On je naveo da terorizam nije samo politička konstrukcija i da je on geopolitički inspirisan, organizovan i usmeravan, te da je kao takav geopolitički problem. 

- Danas je terorizam rat u kontinuitetu u kome su svi neprijatelji i kome nema linije pozadine i fronta, nema civila i vojnika i svi liče jedan na drugog. Taj rat se non-stop vodi svim sredstvima - rekao je Galijašević. 

On je naveo da danas nema terorizma bez Islama, bez dve loše prakse u Islamu, jedna je ekstremno rigidno tumačenje vere, dave i džihada i ona je manjinska, ali da se ona većinska ponaša kao da nema problem s tim i ne štiti tekovine Islama kao velike religije koju danas prihvata 1,7 milijardi ljudi. 

Prema njegovim rečima, Islam se mora reformisati i drugačije postaviti sebe, inače se dolazi u ono što je nemački kancelar Angela Merkel nazvala krahom multikulturalnosti. 

- Ako islam nije sposoban živeti u zajednici i sa drugačijim, on mora debelo da se preispita - naveo je Galijašević. 

On je rekao da više nego ikada postoje uslovi za izvođenje terorističkih akcija. 

- Smena vlasti u SAD dovela je do 11. septembra. Imate pad demokrata i izbori u SAD su odlučeni suđenjima, dakle Vrhovni sud je morao odlučiti da li je pobedio demokrata Al Gor, Klintonov naslednik, ili Džordž Buš. U roku od devet meseci nakon što je Buš preuzeo vlast imali smo 11. septembar - pojasnio je Galijašević. 

Govoreći o BiH, on je naveo da, kada je pre četiri godine formirana vlast u Sarajevu, 25. decembra, a u januaru je bilo ubistvo policajca u Zvorniku, a mesec dana kasnije ubijena su dva vojnika u Sarajevu. 

On je dodao da je to situacija u kojoj određeni prenos nadležnosti čeka regularnu političku proceduru, što prilično parališe institucije. 

Prema njegovim rečima, nikada nije postojalo više faktora koji mogu da dovedu do terorističke akcije i svako treba toga da se plaši i da bude oprezan. 

Galijašević je naveo da u ovoj zemlji nema granica ni među kantonima, ni entitetima i to je jedno bezbednosno polje, te da je i Evropa jedna bezbednosna platforma i da ni ona nema uređenu borbu za vlastitu bezbednost. 

- Oružane snage su nam poručile da nisu za to nadležne - dodao je Galijašević. 

On je rekao da se ne može bezbednost zemlje braniti samo na graničnim prelazima, a da je 1.300 kilometara granice potpuno nepokriveno. 

- Istovremeno u BiH je puno stranaca i rizičnih grupa na koje nam ukazuju zapadni izvori, UN, Interpol, povratnika iz Sirije i ostataka mudžahedinskog pokreta, kao i aktivna Islamska omladina, koja je nakon zabrane delovanja težište svoje aktivnosti preeselila u stotine nevladinih organizacija koje su duboko u ekstremizmu - rekao je on. 

Galijašević je naveo da je BiH na dnu zahvaljujući SDA i da su sve zajedničke institucije uz pomoć zapadnih mentora formirane kao nadogradnja instutucija koje je ta stranka stvorila tokom tridesetogodišnje vladavine. 

- Uništena je Obavještajna služba Srpske i Sigurnosna informativna služba Hrvata, a formirana Obaveštajno bezbednosna agencija (OBA) tako što su nadogradili ratnu muslimansku obaveštajnu službu AID - naglasio je Galijašević. 

Prema njegovim rečima, "OBA je najvažniji simptom naše bolesti, a karcinom ovog društva je SDA, koja pod kontrolom drži medije i obaveštajnu zajednicu u Sarajevu i sitne birokrate sa Zapada i nije im ostalo ništa drugo nego proizvodnja haosa". 

- Još nije preuzeta vlast u Sarajevu, Savet ministara nije stavljen pod kontrolu i OBA i dalje vodi notorni islamista Osman Mehmedagić Osmica povezan sa ubijaljem vojnika JNA od 19 i 20 godina u sarajevskom Velikom parku, a uz njega je i poltron uz Banjaluke Trifko Buha - naveo je Galijašević. 

Prema njegovim rečima, dok se te institucije ne popune drugim ljudima, u ovom trenutku nismo bezbedni jer sve okolnosti govore da je "SDA spremna na izazivanje mnogo toga negativnog, pa i izvođenje terorističkih akcija", te naveo podatak da vehabijski pokret danas broji ukupno pet odsto ukupnog muslimanskog življa u BiH, odnosno oko 100.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.11.2018. 22:10
Терористи све бројнији. Јел овај добио задатак да нам објасни како нам је једини спас да сви пређемо у Ислам? :о))))))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online