Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.03.2014.
15:33
Beta A

"Tuđman je 'Olujom' želeo da uništi Srbe iz Krajine"

Srbija je danas, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, tvrdila da je operacija Oluja, u leto 1995, bila "najveća pojedinačna kampanja etničkog čišćenja" koju su hrvatske vlasti sprovele s "genocidnom namerom" da unište Srbe iz Kninske krajine.

Franjo Tuđman
 

Dokazujući kontratužbu da je Hrvatska počinila genocid nad srpskim stanovništvom Krajine, zastupnik Srbije Vejn Džoraš naznačio je da je genocid bio isplaniran na sastanku predsednika Hrvatske Franje Tuđmana sa vojnim komandantima na Brionima, 31. jula 1995. godine.

O presudi Gotovini

Osvrćući se na oslobađajuću presudu koju je žalbeno veće Haškog tribunala izreklo komandantu Oluje Antu Gotovini, Šabas je podsetio da nisu bili osporeni nalazi o raširenim zločinima nad Srbima iz prvostepene presude kojom je Gotovina bio osuđen na 27 godina zatvora.

Šabas je naznačio i da je jedan od dvojice sudija koje su se
usprotivile oslobađanju Gotovine, ocenio da ta presuda nema nikakve veze sa pravdom.

Na tom sastanku, Tuđman je za cilj operacije Oluja, koja je usledila 4. i 5. avgusta 1995, odredio da Srbi "nestanu" iz Krajine.

"Kako dokazi pokazuju, predsednik Tuđman, vođa Hrvatske i vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i vrhovni komandant oružanih snaga, video je genocid kao rešenje za dugotrajni problem Srba iz Republike Srpske Krajine", naglasio je Džordaš.

Transkript sastanka na Brionima, koji je snimao sam Tuđman, Srbija je najvišem sudu UN uložila kao ključni dokaz "genocidne namere" hrvatskih vlasti. Pozivajući se na Tuđmanovu knjigu "Bespuća povijesne zbiljnosti", srpski predstavnik je ocenio da je Tuđman video genocid "kao pragmatično rešenje  međunacionalnih sukoba".

Po Džordašu, na Brionima je "hrvatsko vođstvo napravilo je plan da etnički očiste Krajinu od značajnog dela njenog srpskog stanovništva".

U ostvarenju tog plana, srpsko stanovništvo, tokom Oluje, podvrgnuto je "raširenom i sistematskom ubijanju, fizičkim i mentalnim povredama i nametanjem životnih uslova smišljenim da dovede do fizičkog uništenja". Pošto je 200.000 Srba neselektivnim
granatiranjem gradova u Oluji naterano u beg, usledila je treća faza genocidne operacije - napadi na one koji su morali da ostanu, većinom stare i bolesne.

Pročitajte još:

* Granate satrle i nejač

* "Krajiški Srbi uništeni po Tuđmanovom naređenju"

"Sve srpsko bilo je spaljeno ili uništeno u vrhuncu nasilja koje je bilo bez motiva, ali razarajuće. To nasilje je, na strašan način, reklo sve o nameri u srcu Oluje", podvukao je Džordaš, citirajući izveštaje međunarodnih organizacija.

Zastupnik Srbije Vilijam Šabas je, kao dokaz o obimu etničkog čišćenja Srba, naveo da danas u Hrvatskoj, po popisu, živi jedna trećina srpskog stanovništva od pre dvadeset godina. Šabas je rekao da bi se hrvatski predsednik Tuđman, da je živeo
duže, možda našao pred međunarodnim sudom, optužen za genocid.

Kanadski profesor podvukao je da su Brionski transkripti "dokaz postojanja politike hrvatskog vođstva da iskoreni Srbe iz Krajine, ne samo vojno osoblje, nego i civilno stanovništvo". "Razgovori sa Briona otkrivaju nameru da se srpsko stanovništvo ne
samo bude uklonjeno iz Krajine, nego i da bude fizički uništeno", rekao je Šabas.

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 16:26
" " "Ajte molim vas gospodo..pa gdje on i njegova zlocinacka klika htjela da unisti Srbe u Hrvatskoj - pa on je prvoklasni humanista i covjek koji je izrazito volio Srbe i Srbiju vise nego ista na svijetu ..Srbi su sami sebe klali, povjesali, streljali i u jame bacali. Oni koji to nisu ucinili protjerali su sami sebe avijacijom i atrireljijskim topovima iz Hrvatske." " " Imaginarna verzija za haski tribunal i glavne clanice EU ***************************************************** Nadam se da mu dusa gori jos uvijek u paklu dole ako zaista dragog Boga ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online