Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.02.2014.
17:57
Beta A

Karadžić odustao od svedočenja u svoju odbranu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, odustao je danas od svedočenja u svoju odbranu pred Haškim tribunalom.

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
 

Karadžić je prethodno najavljivao da će svedočiti i za to je tražio 16 radnih sati, posle čega bi ga unakrsno ispitivali tužioci. Pri kraju današnjeg zasedanja, optuženi je, međutim, tokom rasprave o modalitetima tog svedočenja, iznenada rekao:

Svedočio Gruban

Veći deo današnjeg zasedanja protekao je u unakrsnom ispitivanju svedoka odbrane Momčila Grubana, koji je bio vođa stražarske smene u logoru Omarska, u leto 1992. Tužiteljka En Saderlen je predočila da je Gruban, presudom Državnog suda BiH kojom je osuđen na sedam godina zatvora, bio proglašen odgovornim za ubistva 30, odnosno 50 muslimanskih zatvorenika. Gruban je, međutim, negirao da je u logoru bilo masovnih ubistava.

 

"Ja verujem da smo za ovih 500 dana očuvali integritet procesa, ja sam učinio sve da bude tako. Nisam stigao da razgovaram sa (pravnim savetnikom Peterom) Robinsonom o dilemama i nedoumicama...Sad mogu da vam kažem da mi je potpuno jasno da ćemo uštedeti vreme. Ja odlučujem da ne svedočim".

Predsedavajući sudija Ogon Kvon to je prokomentarisao rečima: "Mislim da je to onda kraj priče". Karadžićevo svedočenje bilo je zakazano za 3. mart. Posle njegove današnje odluke, ostalo je da tog dana svedoči zvaničnik vlade Hrvatske, koji bi trebalo da potvrdi autentičnost presretnutih razgovora koje je ta vlada snimila, a Karadžićeva odbrana upotrebila u svom dokaznom postupku.

Upitan da li će to biti poslednji svedok Karadžićeve odbrane, pravni savetnik Robinson ostavio je otvorenom mogućnost da će, u zavisnosti od odluka raspravnog veća, odbrana izvesti još nekog svedoka.

Tužilaštvo je, takođe, najavilo da će tražiti da izvede neke dodatne dokaze, u odgovoru na iskaze Karadžićevih svedoka. Proces Karadžiću zatim je prekinut do 3. marta. Sudija Kvon nagovestio je da će raspravno veće uskoro odrediti rokove za
podnošenje završnih podnesaka optužbe i odbrane.

Sledeće zasedanje suda u haškom procesu Karadžiću zakazano je za 3. mart.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.02.2014. 19:06
Naš veliki srpski heroj!! Želim mu puno snage i puno sreće!! Ja mu zahvaljujem za njegov težak i jako važan zadatak, da ceo svet će znati istinu. Živeo Predsednik Karadžić! Živela Republika Srpska! Vaša sestra u Hristu, Ana
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online