Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.01.2014.
01:49
Beta A

"Policajci nisu ugrožavali Muslimane u Omarskoj"

U svedočenju u odbranu Radovana Karadžića na suđenju u Tribunalu u Hagu, bivši policijski čuvar logora Omarska kod Prijedora, Miroslav Kvočka tvrdio je da srpski policajci u leto 1992. nisu ugrožavali hiljade zatočenih Muslimana i Hrvata.

Nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu
 

Kvočka je izjavio da je šef obezbeđenja Željko Mejakić čiji je on bio zamenik, naredio policajcima da ne zlostavljaju pritvorenika i da kontakt s njima svedu na minimalan.

Tribunal je Kvočku 2001. osudio na sedam godina zatvora zbog zločina u Omarskoj. Zbog progona, ubistava, mučenja i drugih zlodela, Mejakić izdržava kaznu od 20 godina zatvora na koju ga je osudio sud u Sarajevu.

Svedočio i Radetić

Sličan iskaz, ali o logoru Keraterm je dao Karadžićev svedok Dragan Radetić koji je, maja 1992, nakratko nadgledao saslusavanje pritvorenih.

Radetić je izjavio da od 50 ispitanih, ni protiv jednog nisu bili
nađeni dokazi. Paravojska Zorana Žigića zlostavljala je pritvorene noću, kada
istražitelja nije bilo, a jedan od Žigićevih ljudi je avgusta 1992.
pokušao da ubije i samog Radetića.

Ratni predsednik Republike Srpske, Karadžić (68) takođe je optužen za teške zločine u Omarskoj i opštini Prijedor u kojoj je, po optužnici, progon Muslimana i Hrvata imao razmere genocida. Kvočka je izjavio da je, čim je došao u Omarsku, video "tri-četiri
tela" Muslimana koji su "pokušali da pobegnu".

Kazao je i da je bio prisutan kada je jedan pripadnik srpskih snaga, iz osvete, pucao na zatočenike i ubio nekoliko. Svedok je tvrdio i da nije znao za primenu sile pri saslušavanju pritvorenika.

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Kvočka je potvrdio da su uslovi za život u Omarskoj, koju je nazvao "sabirnim i istražnim centrom", bili loši i da je bio prisutan kada su pritvorenici terani da pevaju srpske pesme i šamaraju jedni druge. Potvrdio je, takođe, da su pripadnici rezervne policije ulazili u logor spolja i tukli Muslimane, neke i do smrti.

Negirao je, međutim, da je u to vreme znao za "mučke zločine" paravojske Zorana Žigića, koja je ulazila u logor, a podsetio je da je na službi u Omarskoj bio samo 17 dana. Žigića je tribunal 2005. osudio na 25 godina zatvora zbog zločina u
Omarskoj i drugim logorima.

Suđenje Karadžiću nastavlja se danas. On je optužen i za genocid u Srebrenici; za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika UNprofora za taoce, 1992-95. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 01:52
Po slici bi se reklo da bi matori nešto da k.ra.
Utorak 04.03.2014. 00:42
http://www.rtvbn.com/news/generalni-sekretar-gradskog-odbora-snsd-a-u-banjaluci-bio-u-hrvatskim-zengama/ http://www.udarr.com/?p=1137 pogledajte linkove glupani i osvestite se !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online