Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Nedelja 26.01.2014.
09:50
Beta A

''Asimiliraju Srbe u Makedoniji''

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković upozorila je u Tetovu na tihu asimilaciju koja je, kako je ocenila, jedan od najveći problema Srba u Makedoniji.

Srbi, ostanite ujedinjeni: Slavka Drašković

Najveći izazovi sa kojima se Srbi suočavaju su tiha asimilacija, slab natalitet, zaštita srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa, rekla je Drašković na Svetosavskoj akademiji i dodala da je srpski narod suočen i sa problemom nemogućnosti ispovedanja veroispovesti na čijem rešavanju treba zajednički da rade obe države.

Drašković je poručila da je važno insistirati na sprovođenju Međudržavnog sporazuma Srbije i Makedonije o zaštiti nacionalnih zajednica, Srba u Makedoniji i Makedonaca u Srbiji.

"Politika Vlade Srbije prema Srbima u regionu jedan je od stubova državne politike iz ekonomskih, političkih i identitetskih razloga. Srbi su u Makedoniji autohtoni narod koji ovde živi vekovima", rekla je ona.

Kao jedan od konstantnih izazova navela je i manjak sredstava za efikasno funcionisanje i nedostatak radnog prostora za krovne srpske organizacije. Kancelarija će, kako je navela, finansijski pomagati projekte Srba u Makedoniji, od nacionalnog značaja.

Direktorka je navela da postoji potreba očuvanja srpskih istorijskih spomenika na Kajmakčalanu, Srpskog vojničkog groblja u Bitolju, kompleksa Zebrnjak i Skocivir i Kučevišta.

Drašković se sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Makedoniji iz Skoplja, Bitolja, Kumanova, Tetova, Kućevišta, Valandova, Prbištipa, i poručila Srbima u Makedoniji da budu jedinstveni.

"Molim vas da se držite zajedno, da se angažujete u radu vašeg predstavničkog tela, Skupštini dijaspore i Srba u regionu, kao i na izmenema Zakona o dijaspori i Srbima u regionu. Vaše sugestije su dobrodošle i dragocene", rekla je Drašković.

Direktorka Kancelarije boraviće u Makedoniji do 28. januara, a u ponedeljak će se sastati i sa makedonskim zvaničnicima kako bi razovarali o poboljšanju položaja srpske zajednice.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Makedoniji živi 36 hiljada Srba, skoncentrisanih uglavnom u Skoplju i Kumanovskoj dolini. Kancelarija dodaje da je u odnosu na popis iz 1994. godine, zabeleženo je 8.000 manje pripadnika srpskog naroda.

"Međutim, prema procenama srpskih asocijacija, koje se pozivaju na podatke makedonskog MUP-a u periodu od 1994. do 2002. godine Srbima je dodeljeno 17.000 državljanstava. Srba ima više od 61.000", navodi se u saopštenju Kancelarije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.01.2014. 12:23
Da je bilo takve brige posle II Svetskog rata, tzv Makedonska nacija danas ne bi postojala. A stvorena je samo kako bi se osiguralo da Vardarska Makedonija nikada vise ne bude deo Srbije. Tako, 'Makedonska nacija' uskoro slavi svoj 70. rodjendan.
Nedelja 26.01.2014. 11:16
pomozi finansijski da bi bili slozni i opstali gospodjo direktorko!raditi po reciprocitetu sa makedoncima u srbiji.
Nedelja 26.01.2014. 14:14
Mene baš briga, ko je Makedonac, ko je Srbin i ko gde živi. To u ostalom i nije važno. Nije ni važno kako smo nastali i odakle smo došli i zato bih istoriju kao nauku potpuno ukinuo. Jer svi ratovi koji su se vodili do sada u svetu, vodili su se zbog istorije. Medjutim, ono što me sekira je to zašto postoji uopšte ova Kancelariju za saradnju sa srbimua i dijaspori u regionu, i zašta omi ova direktorka i još mnogo slični njoj Agencija, Direkcija,Kancelarija, Komisija i td., svakog meseca izvlače iz mog džepa para za svoju platu. Kakve mi koristi od njih imamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online