Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 24.01.2014.
13:46
tportal.hr A

Hrvatska će biti nova Norveška?

Stručnjaci ocenjuju da su najave da će Hrvatska postati energetska sila preoptimistične. Eksploatacija nafte u Jadranu neće početi pre 2020, navodi hrvatski portal ''Tportal.hr''.

Istraživanje norveškog Spektruma potvrdilo je ono što se i pre znalo - da u se jadranskom podmorju nalaze pogodne strukture za akumulaciju nafte i gasa, piše hrvatski ''Tportal''. Kolike su te zalihe i šta je od toga iskoristivo, saznaćemo u najboljem slučaju 2018. ili 2019, a ako se to pokaže isplativo, s vađenjem bi se krenulo u prvoj polovini iduće decenije, navodi ta internet stranica.

Foto: Ilustracija

Stručnjaci za naftu i gas pozdravljaju inicijativu i entuzijazam Vlade kada je reč o istraživanju Jadrana. Ali, za razliku od ministra privrede Ivana Vrdoljaka, mnogo su oprezniji u davanju bilo kakvih prognoza.

Ministar Hrvatsku u budućnosti vidi kao "energetskog diva regiona, ako ne i Evrope". Za Mirka Zelića, koji 30 godina radi u Ina-Naftaplinu, od čega dobar deo na vodećim funkcijama, to je "preoptimistična, bombastična izjava".

"Realnost je malo drugačija. Daj bože da se tačnim pokažu ranije procene naših geologa. To bi već bila puna šaka brade", kaže Zelić.

Na osnovi prethodnih Ininih istraživanja, koja su delomično koristili i Norvežani, postoje procene da u podmorju ima oko 400 miliona tona ekvivalenta nafte (2,8 milijardi barela nafte i gasa) potencijalnih rezervi.

"To nisu sve iskoristive količine. Pravilo je da se od potencijalnih negde oko 20 do 40 posto može iskoristiti da budu povratljive rezerve", objašnjava Zelić.

Prema toj računici, iz Jadrana bi se u najboljem slučaju moglo iscrpsti oko 160 miliona tona ekvivalenta nafte ili oko 1,2 milijardi barela. Poređenja radi, u poslednjih 60 godina, ističe Zelić, Ina je izvadila 184 miliona tona ekvivalenta nafte.

Naravno, sve to su još uvek računi bez krčmara. Koliko stvarno ima nafte i gasa, i šta je od toga iskoristivo, pokazaće istraživanja koja će finansirati i sprovesti naftne kompanije. Snimci Norvežana tek su prvi korak, bolje reći, mamac za privlačenje velikih igrača.

Vrdoljak je najavio kako će na proleće objaviti međunarodni tender za istraživanje i eksploataciju nalazišta, a prve koncesije biće dodeljene 2015. godine.

"Istraživanja Spektruma svakako daju nadu i podsticaj da se nastavi. Ali treba da se zna da će naftašima biti potrebno još tri do pet godina istraživanja i onda još isto toliko za pripremu bušotina. I ako sve bude išlo prema planu, proći će barem osam do 10 godina do početka proizvodnje", ističe Igor Dekanić, profesor sa Rudarsko-geološko naftnog fakulteta.

Međutim, i pre početka eksploatacije Hrvatska će imati značajne ekonomske koristi. Kako bi podelile rizik, naftne kompanije u istraživanje idu u konzorcijima, a obično je jedan od učesnika i domaća kompanija, što otvara prostor za Inu. Osim toga, naftašima će biti potrebna jaka logistika i infrastruktura. Morske luke, aerodromi, putevi, a neko će morati i da ih snabdeva hranom i ostalim potrepštinama. Sve to otvara šansu za čitav niz firmi, ističe Dekanić.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 13:54
Prevara koja ce dokrajciti Hrvatsku !
Petak 24.01.2014. 21:07
Koga to zanima džaba im sve,kad su republike naslednice bivse drzave dali im ceo jadran iako ga kroati nisu uneli u JU zajednicu onda neka imaju i plin i naftu
Petak 24.01.2014. 21:39
Ako bude "nova Norveška", kuku se Srbiji - eto joj ih američki generali u penziji na život do kraja, "iz čiste ljubavi" i "sviđanja" života u Srbiji. Povuće ih "novopečeni" Begišanin Montgomeri/ć, Guzenbauer/ić, Džingis Stroskan/ić i Fratini/ć. Još ako dođe Donald Tramp/ić, eto družine na okup!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online