Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.05.2015.
08:15
N. Jokić - Vesti A

Zašto Zapad ne osuđuje ideju velike Albanije (2): Mafijaška država "ekonomski zmaj"

U vreme kada svi kukaju zbog besparice i krize, Albanija predstavlja pravo ekonomsko čudo, beležeći godišnji rast od tri odsto. Prošle godine Tirana je dobila status kandidata za članstvo u EU, što će joj doneti subvencije za izgradnju puteva, železnica, luka i aerodroma. Najnoviji izveštaj Svetske banke svrstao je Albaniju na 68. mesto po povoljnosti za strana ulaganja, što predstavlja napredak za čitavih 40 mesta u odnosu na prethodnu rang-listu.

Tanjug/AP
Tirana nudi strancima brojne pogodnosti: Albanski premijer Edi Rama

Iako stručni izveštaji, poput onog iz pariske univerzitetske škole EDHEC, upozoravaju da je albanska privreda praktično srasla sa mafijaškim aktivnostima, strane investicije porasle su u Albaniji za 50 odsto u periodu od 2008. do 2013. godine. Nedvosmislena lojalnost Tirane SAD i NATO-u, bilo koja da je stranka na vlasti, doprinela je izboru Albanije za privilegovanog partnera na Balkanu.

Mamac za investitore

Albanski mamac za investitore je i produženje trajanja koncesije sa pet na sedam godina kada je reč o istraživanju nafte i sa 25 na 30 godina kada je reč o proizvodnji nafte. Veliko gradilište predstavlja privatizacija glavne albanske naftne kompanije Albepetrol koja, kako je zvanično najavljeno, namerava do kraja godine da proda 75 odsto državnog udela.

Opštepoznata moć mafije u Albaniji ostaje sporedna sve dok ne remeti ovu lojalnost države Atlantskoj alijansi. Uostalom, kriminalizacija privrede je sve prihvaćeniji fenomen neoliberalnog kapitalizma.

To potvrđuje i prošlogodišnja zvanična preporuka EU zemljama-članicama u kojoj se kaže da u PIB mogu da se uračunavaju i prihodi od nelegalnih delatnosti kao što su prodaja droge i prostitucija.

Prekojadranski gasovod (TAP) dodatni je podsticaj ubrzanom pretvaranju donedavno zabačene "zemlje orlova" u "balkanskog ekonomskog zmaja". TAP će provoditi azerbejdžanski gas od turske granice, preko Grčke i Albanije do Italije. Ovaj gasovod ima stratešku i političku važnost za SAD i EU jer doprinosi smanjivanju evropske zavisnosti od Rusije i njenog gasa.

Prema procenama stručnjaka "Oksford ekonomiksa" TAP će samo u fazi izgradnje u periodu od naredne tri godine doneti Albaniji dobit od 400 miliona evra. Pored "gasne", Albanija ima i druge energetske karte u rukavu.

Ova zemlja raspolaže znatnim naftnim izvorima. Kopnena platforma Patos-Marinza na jugu zemlje najveća je te vrste u Evropi. Uskoro će biti aktivirano još 12 novih blokova za istraživanje nafte i Tirana se nada velikom zanimanju stranih investitora.

"Tokom faze istraživanja oslobađamo naftne kompanije 20 odsto PDV-a. Na taj način ih podstičemo da investiraju", rekao je nedavno ministar ekonomije Arben Ahmetaj za švajcarske medije, zainteresovane za Albaniju zbog švajcarskih investicija u TAP i podzemna skladišta gasa u Albaniji.

Srbija ni na istoku, ni na zapadu

Iz Rige je ovih dana stigla vest da su na samitu evropskog istočnog partnerstva Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija potpisale deklaraciju o izgradnji novog gasovoda Istring (Eastring). U ovoj kombinaciji ne pominje se Srbija. Igrajući na političko-ekonomsku formulu "i istok i zapad", Beograd ima sve veće šanse da bude skrajnut u stratešku izolaciju. Istring bi išao od slovačko-ukrajinske granice, preko Mađarske, Rumunije i Bugarske, do granice Turske sa Bugarskom ili Grčkom. Izvor gasa se ne zna, ali Amerika čini sve da to ne bude Rusija nego Azerbejdžan.

Sutra - Zašto Zapad ne osuđuje ideju velike Albanije (3): Tirana govori jezikom EU

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 09:17
Зашто запад не осуђује идеју Велике Албаније ??? Зато што је Велика Албанија идеја запада .Албанија је колонија Лондона .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online