Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 21.01.2014.
21:55
Beta A

Dodik: BiH je neodrživa država

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovio da je Bosna i Hercegovina neodrživa država i da je njeno jačanje nerealno.

"Ona bi, možda, i mogla da preživi lokalne strukture, animozitete koji postoje između Bošnjaka, Srba, Hrvata, ali ne može da preživi strane intervencije i mešetarenja, što je ključni neuspeh BiH", rekao je Dodik za Radio RS, komentarišući izveštaj o napretku BiH za 2013. godine, koji je podnela nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak.

Stranci ne vide pravu sliku BiH: Milorad Dodik

On je ocenio da evropski parlamentarci "iz daljine ne vide stvarnu sliku u BiH", i dodao da je "čist promašaj tražiti izmene Izbornog zakona da bi se sprovela odluka 'Sejdić-Finci'".

Prema njegovim rečima, BiH od rata upravljaju stranci, dok u ovoj zemlji nikada nije postignut bazični konsenzus tri naroda.

"Sada nije ni čudo što se pokušava nekim deklaracijama i rezolucijama uvaženih parlamentarnih struktura, kakav je Evropski parlament, kreirati održivost BiH, a za nju kriviti lokalne strukture i pri tome ne videti da je kompletna krivica na strancima. Oni su je nametnuli kao jednu neodrživu državu koja ne može ni u čemu da funkcioniše", poručio je predsednik RS.

Dodik je naveo da RS želi da vrati neka od ovlaštenja koja su sa entitetskog nivoa preneta na državni nivo, upozorivši da će, ako to ne bude moguće, RS preduzimati korake na daljem jačanju svoje autonomije.

Komentarišući izjavu Doris Pak da Beograd treba da kaže Banjaluki da se postojanje RS ne dovodi u pitanje, ali da taj entitet postoji samo kao deo države BiH, Dodik je rekao da će RS nastaviti da vodi "svoju autentičnu politiku" i da sarađuje s Beogradom što niko ne treba da uzima za zlo.

Govoreći o očekivanju Evropske unije da se u BiH povede hitna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, predsednik RS je kazao da ne spori činjenicu da je potrebna efikasnija borba protiv kriminala i korupcije, ali da RS "već beleži značajne rezultate u vezi s tim pitanjem, što je za pohvalu".

Komentarišući održavanje prve međuvladine konferencije Srbije i Evropske unije danas u Briselu, čime su počeli pretpristupni pregovori, Dodik je istakao da je to "istorijski datum i da je jaka Srbija potrebna i RS".

"Nama je važno da Srbija bude ekonomski i politički jaka, uključena u proces evropskih integracija i da ima dobru saradnju s Rusijom. Takva jaka Srbija, kao regionalni lider, najviše može pomoći Republici Srpskoj", naglasio je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 22:07
To Mileeeeeeeeeeeee svaka ti cast odje...i ih sve iz EU
Utorak 21.01.2014. 22:47
Bosna je jedna od retkih zemalja koju narod koji živi u njoj ne voli! Bošnjaci ju vole ali bi da bude bez Srba i Hrvata. Hrvate u Federaciji napravili nacionalnom manjinom i to pokušavaju i Srbima nametnuti. Srbi ju nevole jer su ih vekovima ubijali zbog vere. Hrvati ju nevole jer ser od njih pravi nacionalna manjina. Stranci se boje referenduma (najviši obik demokratije) jer su to zlotvori i zločinci koji sdsu pokrenuli mržnju na prostorima SFRJ. Šta je problem ako Srbi odluče da žive svoj na svom???
Sreda 22.01.2014. 02:24
Не веруј турцима ал не веруј ни нашим, јер очас посла можете бити продати ко косово.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online