Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 13.01.2014.
13:27
jutarnji.hr A

Trećina Hrvata misli da Biblija određuje ljudska prava

Svaki 10. srednjoškolac misli da imati građanske vrline znači redovno izlaziti na izbore. Trećina poistovećuje građanske vrline sa građanskim pravima, a samo trećina učenika prvih i drugih razreda srednje škole zna da posedovati vrline znači brinuti se o interesima zajednice.

Reč je o najnovijim podacima iz istraživanja sprovedenog među učenicima uključenim u eksperimentalnu proveru građanskoga vaspitanja u školama.

Foto: Ilustracija

Građanski odgoj će od sledeće školske godine početi da se predaje u svim školama u Hrvatskoj, a u toku je druga godina eksperimentalnog sprovođenja programa u 12 škola čiji su učenici prošli inicijalno i finalno istraživanje. No, rezultati istraživanja pokazuju da učenici relativno slabo usvajaju novo gradivo.

Naime, i posle godinu dana učenja o građanskom vaspitanju, trećina učenika prvih i drugih razreda srednjih škola misli da Biblija određuje ljudska prava vernika. Istraživanje upijenog znanja među učenicima sedmih i osmih razreda pokazuje zabrinjavajuće rezultate jer svaki četvrti učenik i dalje vidi ulogu građana kao brigu za sopstvene interese.

Njih 26 odsto ulogu građanina vidi prvenstveno u tome da poštuje odluke vlade, a 32 posto ih veruje da je građaninu najbitnija informisanost o društvenim zbivanjima. Samo 14 odsto učenika dalo je tačan odgovor. Autori istraživanja ostali su zatečeni i podatkom da samo jedna četvrtina učenika zna da se ljudska prava građana u demokratskoj državi štiti Ustav. Svaki drugi misli da to bolje od Ustava čini vladina kancelarija za ljudska prava, dok ih 14 posto zaokružuje trik-odgovor - (nepostojeća) uredba o pravima ili ih 13 posto veruje da je sudska odluka ta koja štiti prava građana.

Najveće iznenađenje ispitivanja učenika 4. razreda osnovnih škola su njihovi odgovori na pitanje ''Što znači kada je neko građanin?'' U prvom, inicijalnom ispitivanju tačan odgovor (da pazi da su svi jednaki) dalo je samo šest posto učenika, dok se u finalnom istraživanju taj podatak povećao na i dalje slabašnih 10 odsto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.01.2014. 13:41
Biblija i treba da odredjuje nas nacin zivota. a kad se Biblija proucava nacice se da pravoslavna i rimokatolicka crkva nemaju veze sa njom. U Bibliji nigde ne stoji da je Isus rekao da se slavi Bozic,uskrs,niti da se klanja ikonama i svecima nego samo Bogu itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online