Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
40
Ponedeljak 30.12.2013.
09:07
Srna A

Vatikan podržavao ustaše

Rimokatolička crkva u Hrvatskoj otvoreno podržava ideologiju i manifestacije ustaštva na razne načine, a osim služenja mise ratnom zločincu Anti Paveliću, pod svojim krovovima je ugostila nedavno i organizatore peticije protiv ćirilice u Hrvatskoj, izjavio je Srni predsednik Udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić.

"Četiri godine zaredom niko od katoličkih sveštenika nije se pojavio kod Šaranove jame na Velebitu, da uz pravoslavnog sveštenika i jevrejskog rabina, moli za duše nevinih žrtava, među kojima je bilo i Hrvata", podseća Bastašić.

On kaže da zabrinjava mlako reagovanje hrvatskog državnog vrha, koji se ne želi ili nije u stanju da se odupreti narastajućem talasu ustaštva i fašizma.

Borba protiv ćirilice uz blagoslov Rimokatoličke crkve

"To bi moglo da ima kobne posledice po ono malo Srba koji su odlučili da žive u Hrvatskoj, a zvati se srpskim imenom", navodi Bastašić.

On kaže da je zanimljivo to što je svega nekoliko pripadnika građanske akcije, sa žutim Davidovim zvezdama, protestovalo ispred crkve, držeći u rukama transparent na kome je uz istu zvezdu pisalo da je 200.000 ljudi ubijeno u ustaškim logorima.

"Besramnim umanjivanjem broja žrtava, koje su simbolično pripisali samo jednom narodu, svrstali su se u isti front sa onima koji su došli da služe misu. Kao da većina ubijenih nisu bili Srbi", ističe Bastašić.

On je ocenio da je skaradno da je istog dana o potrebi borbe protiv narastajućeg ustaštva na državnom radiju govorio Stjepan Mesić, koji je devedesetih godina 20. veka otvoreno koketirao sa ustaškom emigracijom i sakupljao od hrvatske dijaspore novac za Tuđmanovu, Šuškovu i Merčepovu vojsku.

Predsednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva (SND) "Prebilovci" Milenko Jahura kaže za Srnu da je NDH, bez sumnje, bila rezultat težnji hrvatskog društva, i Crkve, i naroda.

"Podsetimo se samo oduševljenja masa prilikom uspostavljanja te države i ulaska Hitlerovih trupa u Zagreb. Ili, pročitajmo propoved mostarskog biskupa Ratka Perića od 28.aprila 2002. godine, prilikom svečanog prenosa ostataka don Ilije Tomasa, ustaškog poverenika za Hercegovinu, u do skoro, srpsko selo Klepci. Biskup je rekao da je Tomas bio za NDH `kao i svaki drugi normalni Hrvat toga vremena`", rekao je Jahura.

On je podsetio da je Tomas bio član Ustaškog stana u Čapljini i da je u toku rata u njegovoj župi ubijeno oko 400 srpske dece.

"Kao takav proglašen je za mučenika i uvršten u katolički crkveni kalendar za datum 2. maj. Ko prati dešavanja u ovoj sferi, mogao bi da nađe na internetu da se širom bivše NDH iskopavaju poginule ustaše, često i teški ratni zločinci, te da se uz svečane crkvene obrede, kao mučenici prenose u spomen groblja ili sahranjuju uz crkve gde im se podižu spomenici. To je tako i to se radi otvoreno po Hrvatskoj i Herceg-Bosni", rekao je Jahura.

Istina je, bilo to nekom pravo ili ne, kako kaže Jahura, da se NDH i Pavelić u hrvatskom društvu, pretežno, posmatraju i poštuju kao značajan i slavan deo hrvatske prošlosti i to na planu rešavanja hrvatskog državnog pitanja, kako je ono konačno rešeno u avgustu 1995.

"Što se tiče crkve, a crkvu čine biskupi, sveštenici i verni narod, tu je stvar još jasnija. NDH i ustaše, a samim tim i poglavnik, kao vrednost, ulaze u sistem i doktrinu same vere. To je i potpuno logično! Hrvati, kao i skoro svi narodi, drže do svojih nacionalnih i državnih ciljeva i interesa, a u to spada i uvažavanje i poštovanje, onih koji doprineli njihovom ostvarenju. Zar Pavelić to nije? Zar Hrvatska nije uvaženija u međunarodnoj zajednici od Srbije?", pita Jahura.

On dodaje da se odnos prema Srbima stradalim u genocidu u Hrvatskoj i BiH, u tri rata u 20. veku, najbolje vidi kroz pesme: "Jasenovac i Gradiška stara, to su mesta Maksovih mesara", "U Čapljini klaonica bila, mnogo Srba Neretva nosila" i "Paveliću šta ćemo od Srba? Vež' u lance, bacaj u Šurmance!".

"Mene zato više užasava odnos velikog dela današnjih Srba prema precima, njihovom stradanju i žrtvovanju za slobodu, a koje danas potomci odbacuju. Čini mi se da ta većina Srba danas svojom voljom sledi Pavelićevu zabranu ćirilice. A ovih dana masovno poštuje i njegovu zabranu Julijanskog kalendara. To čine tako što pre svoga Božića, proslavljaju novu godinu, unoseći u domove jelku, što je deo i hrvatskog božćinog rituala", kaže Jahura.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.12.2013. 09:12
Све ми то знамо само је проблем што брзо заборављамо.
Ponedeljak 30.12.2013. 09:17
Vatikan je i stvorio USTAŠE . MORAMO jednom za sva vremena se raskrstiti sa ustašama . Nema života za SRBE U HRVATSKOJ I TAČKA . Naš PATRIOTSKI ZADATAK je NE KUPOVATI U HRVATSKIM FIRMAMA U SRBIJI JER TAKO IM POTPUNO LEGALNO DAJEMO SVAKODNEVNO DA IZ SRBIJE IZNESU MILIONE € . Treba sve uradti de se te firme bez pardona PROTERAJU IZ SRBIJE . Kao što idemo na odmor U GRČKU I TURSKU i tako ne dajemo novac USTAŠAMA tako zaobilaziti sve moguće IDEE , INTEREKSPORTE , RODE , MERKATORE I SVE ŠTO NIJE SRPSKO .
Ponedeljak 30.12.2013. 09:14
jednu trećinu Srba pokatoličiti,drugu trećinu proterati,i treću likvidirati-naređenje rimskog pape poglavaru,onda...a i isto važii sada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online