Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 14.12.2013.
15:49
Srna A

Albanci opet rušili cara Dušana

Desetak Albanaca ponovo je pokušalo da demolira spomenik caru Dušanu na Mostu civilizacija u centru Skoplja, ali ih je u tome sprečila specijalna policija.

Spomenik caru Dušanu

Oni su tokom incidenta nosili albansku zastavu, a jedan od njih držao je čekić u rukama, piše makedonski štampa.

Poziv za rušenje spomenika upućen je posredstvom internet društvenih mreža, a novi pokušaj je najavljen za sledeći petak, 20. decembra, posle muslimanske molitve.

Spomenik caru Dušanu u Skoplju oštećen je u noći sa prošlog petka na subotu, kada je grupa od tridesetak Albanaca oštetila dio mermerne ploče na kojoj se nalazi spomenik i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.

Iz vodeće albanske partije - Demokratska unije za integraciju /DUI/ potvrđeno je da je u rušenju spomenika učestvovao predsjednik Opštinskog odbora DUI u skopskoj opštini Čair Bećir Asani, te da su vandalizam posmatrali visoki funkcioneri te partije, među kojima i ministar ekonomije Valjon Saraćini, poslanik u Sobranju Ermira Mehmeti, kao i predsjednik gradske opštine Čair Izet Medžiti.

Vladajuća makedonska partija VMRO-DPMNE osudila je oštećenje spomenika caru Dušanu na Mostu civilizaicje u Skoplju, naglasivši da svi koji su učestvovali u tom vandalskom činu treba da snose odgovornost.

Nekadašnji makedonski premijer, sada počasni predsednik VMRO-Narodna partija, Ljupčo Georgievski ocenio je da je "žestoko suprostavljanje Albanaca spomeniku caru Dušanu visoki makedonski državotvorni čin".

Georgievski je sinoć tokom gostovanja na televiziji na albanskom jeziku "Alsat-M" rekao da ne razume ćutanje Makedonaca, naglasivši da Makedonija i posle 20 godina od nezavisnosti ostaje projugoslovenski orijentisana.

Po nalogu predsednika gradske opštine Centar formirana je komisija sa zadatkom da utvrdi ko je naredio postavljanje spomenika caru Dušanu na Mostu civilizacija.

Predsednik skopske gradske opštine Centar Andrej Žernovski izjavio je da je spomenik caru Dušanu nezakonito postavljen i da će biti uklonjen.

POVEZANE VESTI

Subota 14.12.2013. 16:34
najveci od svih vladara na balkanu Dusan Silni;rusite ga divlji kurvini sinovi,ali opet ce doci njegovo carstvo,kad tad
Subota 14.12.2013. 18:06
Када Нуши српско гробље руши помаже му Гаши јер се Нуши плаши. И Кељменди и Краснићи, весели младићи. Онако, за сваки случај дошли Сејди и Оручај. Благо мени и Хисени. И Куртеши па се смеши. Ајде храбри јунак Нуши, руши ...
Nedelja 15.12.2013. 19:53
. . . olos primitivna . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online