Subota 14.12.2013.
15:49
Srna

Albanci opet rušili cara Dušana

Spomenik caru Dušanu

Oni su tokom incidenta nosili albansku zastavu, a jedan od njih držao je čekić u rukama, piše makedonski štampa.

Poziv za rušenje spomenika upućen je posredstvom internet društvenih mreža, a novi pokušaj je najavljen za sledeći petak, 20. decembra, posle muslimanske molitve.

Spomenik caru Dušanu u Skoplju oštećen je u noći sa prošlog petka na subotu, kada je grupa od tridesetak Albanaca oštetila dio mermerne ploče na kojoj se nalazi spomenik i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.

Iz vodeće albanske partije - Demokratska unije za integraciju /DUI/ potvrđeno je da je u rušenju spomenika učestvovao predsjednik Opštinskog odbora DUI u skopskoj opštini Čair Bećir Asani, te da su vandalizam posmatrali visoki funkcioneri te partije, među kojima i ministar ekonomije Valjon Saraćini, poslanik u Sobranju Ermira Mehmeti, kao i predsjednik gradske opštine Čair Izet Medžiti.

Vladajuća makedonska partija VMRO-DPMNE osudila je oštećenje spomenika caru Dušanu na Mostu civilizaicje u Skoplju, naglasivši da svi koji su učestvovali u tom vandalskom činu treba da snose odgovornost.

Nekadašnji makedonski premijer, sada počasni predsednik VMRO-Narodna partija, Ljupčo Georgievski ocenio je da je "žestoko suprostavljanje Albanaca spomeniku caru Dušanu visoki makedonski državotvorni čin".

Georgievski je sinoć tokom gostovanja na televiziji na albanskom jeziku "Alsat-M" rekao da ne razume ćutanje Makedonaca, naglasivši da Makedonija i posle 20 godina od nezavisnosti ostaje projugoslovenski orijentisana.

Po nalogu predsednika gradske opštine Centar formirana je komisija sa zadatkom da utvrdi ko je naredio postavljanje spomenika caru Dušanu na Mostu civilizacija.

Predsednik skopske gradske opštine Centar Andrej Žernovski izjavio je da je spomenik caru Dušanu nezakonito postavljen i da će biti uklonjen.

2024 © - Vesti online