Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 07.12.2013.
12:45
D. Lj. Joksić - Vesti A

Ruše Srbe i cara Dušana

Spomenik srpskom caru Dušanu postavljen na Mostu civilizacija ispred Ustavnog suda u Skoplju podelio je makedonske istoričare, političare i javnost. Postavljen je nedavno, a niko ne zna ko ga je napravio, platio i po čijoj odluci je postavljen. Od njega peru ruke i u Ministarstvu kulture, i u gradu Skoplju, i u opštini Centar.

Spomenik srpskom caru Dušanu postavljen nedavno na Mostu civilizacija ispred Ustavnog suda u Skoplju
 

Sa žestokim kritikama oglasile su se pojedine opozicione partije i građanska udruženja, pogotovo Albanaca u Makedoniji. Za Albance, car Dušan je bio "srpski okupator albanskih krajeva koji je terorisao domorodačko stanovništvo". Oni smatraju da postavljanje spomenika oslikava krizu identiteta makedonskog naroda i srbofiliju onih koji su ga postavili. Albansko udruženje građana "Razbudi se" zatražilo je da se spomenik pod hitno sruši.


Ništa blaže nisu reagovali ni iz makedonskog političkog bloka. Opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) smatra da spomenik predstavlja sramotu, neviđeni skandal i perverziju, a cara vide kao problematičnu ličnost i porobljivača.

Srpska zajednica u Makedoniji smatra da je car Dušan dobio zasluženo mesto među spomenicima u Skoplju.

Uglješa i Vukašin nikom ne smetaju

Pored spomenika caru Dušanu, na pešačkom Mostu civilizacija postavljene su još 33 skulpture: Pajonske sveštenice, mitskog kralja Karana, Perdikla, Sv. Gavrila Lesnovskog, Gavrila Radomira, Ivana Vladislava, Svetog Prohora Pčinjskog, Petra Deljana, Vukašina i Uglješe Mrnjavčevića... Svi spomenici predstavljaju epohe iz kojih su pronađeni arheološki predmeti i kulturno nasleđe Makedonije.


- Civilizacijska veličina i vrednost cara Dušana priznati su u svetskim okvirima. Uvrede i napadi usmereni su zapravo na Srbe u Makedoniji. Cilj te podmuklosti jeste raspirivanje mržnje. Srbi u Makedoniji su do sada pretrpeli puno napada, i diskriminacije po pitanju očuvanja kulturnog, jezičkog i verskog identiteta upravo od SDSM-a. Stalne uvrede unose nemir među Srbe u Makedoniji, a ovo je pritisak sa ciljem asimilacije Srba - reagovala je Srpska zajednica u Makedoniji.

Spomenik caru Dušanu podelio je i makedonske istoričare. Milan Boškovski iz Instituta za nacionalnu istoriju veli da car Dušan, krunisan u Skoplju i poznat po velikom broju podignutih pravoslavnih crkava i manastira zaslužuje da bude počašćen kao deo kulturnog i istorijskog nasleđa Makedonije. Njegovu veličinu on poredi sa Aleksandrom Velikim.


- Svi vladaoci koji su prošli kroz Makedoniju, Albaniju, Bosnu, Srbiju po tom rezonu bili su osvajači. U krajnjem slučaju i Aleksandar Makedonski je bio okupator, i on je vladao Makedonijom. Smatram da Dušan nije bio okupator. On je bio veliki car koji je vladao određenim zemljama, a nema podataka da je ugnjetavao neki narod - kaže Boškovski.
Sa njim se ne slaže istoričar sa Filozofskog fakulteta Aleksandar Atanasovski. Za njega je car Dušan bio okupator koji je potčinio Makedonce srpskoj vlasti.
 

Kristalna noć fašista i talibana

Vladin koalicioni partner, Demokratska partija Srba u Makedoniji (DPSM) reagovala je ocenom da polemike potiču od fašističko-talibanskih grupacija predvođenih SDSM.
- Skidanje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj poruka je da su se borili da proteraju Srbe i primer je najcrnjeg fašizma. Takav fašizam je našao svoje eksponente i u Makedoniji. Šta još treba da očekujemo, zar Kristalnu noć - podseća se u saopštenju DPSM na pogrom Jevreja 1938. u Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

Subota 07.12.2013. 13:09
Србима је под хитно потребан цар Душан, али жив...не статуа.
Subota 07.12.2013. 14:15
Dobro jutro kolumbo sazno si ko su makedonci i albanci i sta je balkan....
Subota 07.12.2013. 14:41
Milan Boškovski je Milan Bošković, kao i veliki broj Srba koje su MAKEDONCI, jedni od srskih neprijatelja još od Pavelića, asimilovali i danas asimiluju. Naša zajednica i lobi su uspjeli oko spomenika tamo i svaka im čast! Spomenik je FANTASTIČAN! Dušanov Zakonik imam u svojom biblioteci i to je zaista najsavršeniji zakonik i toliko napredan,a urađen je po uzoru na "Ilovičku krmčiju" s prostora primorja Crne Gore, mjesta Ilovice i istoimenog manastira, pisan 1262.ra­đe­na na za­htjev epi­sko­pa Neo­fi­ta. Sa­sto­ja­la se iz 400 per­ga­ment­nih li­sto­va pi­sa­nih ustav­nom ći­ri­li­com, mr­kim i cr­ve­nim ma­sti­lom i jako je uticala oko 200 godina te je po njoj car Dušan radio svoj Zakonik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online