Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.12.2013.
14:11
Ž. Marković - Vesti A

Tužilaštvo BiH štiti gospodara života i smrti

Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) završila je istragu u vezi sa pronalaskom ogromne količine naoružanja u selu Kaloševići kod Tešnja i uskoro će Tužilaštvu BiH biti prosleđene krivične prijave protiv odgovornih lica.

Optužili ga i bosanski oficiri: Šemsudin Mehmedović

Prema dostupnim informacijama, prvoosumnjičeni u ovom predmetu trebalo bi da bude Šemsudin Mehmedović, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije, poslanik ove stranke u parlamentu BiH i ratni šef tešanjske policije za koga se iz tog perioda veže nadimak "gospodar života i smrti".

Naš list nezvanično saznaje da je SIPA, od jula meseca pa do danas, uspela da otkrije i izvršioce i nalogodavce ovog krivičnog dela. Podsetimo, reč je o blizu 1,6 tona naoružanja koje je letos pronađeno zakopano u Kaloševićima.

Portparol SIPE Kristina Jozić potvrdila je da će izveštaj o počinjenom krivičnom delu brzo biti predat tužilaštvu, ali nije želela da otkriva više detalja. Izvori našeg lista tvrde, međutim, tvrde da to što će SIPA proslediti izveštaj tužilaštvu uopšte ne znači da će Mehmedović biti procesuiran.
 

Još tri skladišta

Policija je, sasvim slučajno, na lokalitetu Trešnjev panj, takođe nedaleko od Tešnja, pre tri sedmice pronašla oko 600 granata za bestrzajni top koje su bile razbacane po šumi, što navodi na sumnju da ih je na to mesto neko dovezao iz mnogo većeg skladišta. Banjalučki mediji ovih dana pišu da arsenali u Kaloševićima i na Trešnjevom panju, nisu jedini na području Tešnja, i da SIPA sumnja da na teritoriji te opšine postoje još najmanje tri velika skladišta naoružanja.

- Već mesecima traje žestok sukob na relaciji SIPA - Tužilaštvo BiH, odnosno direktor Goran Zubac - glavni tužilac Goran Salihović. Ispostavlja se da su pojedini tužioci namerno opstruisali raniju istragu protiv Mehmedovića za zločine u Tešnju, i da je Salihović o tome upoznat. Zato je neizvesno kako će sve to završiti - kaže izvor "Vesti" iz pravosudnih krugova.


Pre dvadesetak dana pojedini komandanti takozvane Armije BiH u medijima su optužili Mehmedovića da je oružje u Kaloševićima zakopano po njegoovj naredbi. Ti bivši oficiri priznali su da su i sami učestvovali u tom poslu, ali nije poznato da li će i oni biti deo izveštaja o ovom delu, ili će poslužiti kao svedoci, ako ikada dođe do suđenja.


Podsećanja radi, pripadnici SIPE pronašli su početkom jula na lokalitetu sela Kaloševići 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač RPG, 589 barutnih punjenja za projektile, 60 projektila tipa 84 milimetra za bestrzajni top, što je najveća količina naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava pronađena od završetka rata u BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.12.2013. 14:32
Муслимани се опет спремају за рат.Само следећи пут могли би завршити у Турској.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online