Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.11.2013.
12:16
index.hr, Beta A

Gotovina i Markač u Vukovaru: Setimo se žrtvi, ali i agresora

Hrvatski general Ante Gotovina došao je u Vukovar sa Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem radi obeležavanja Dana sećanja i to u koloni koju predvode protivnici dvojezičnosti u Vukovaru okupljeni oko Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, a ne u službenoj koloni. Gotovina je izjavio da je došao u Vukovar da se pokloni žrtvi tog grada, a poručio je da su Hag i Domovinski rat - istorija. General Markač je rekao da se konačno mora znati ko je bio agresor.

"Vukovar je grad heroj, danas smo došli da se poklonimo žrtvi ovog grada i ljudima, da odamo počast braći i sestrama, koji su se borili za svoje domove i našu domovinu"
 

- Vukovar je grad heroj, danas smo došli da se poklonimo žrtvi ovog grada i ljudima, da odamo počast braći i sestrama, koji su se borili za svoje domove i našu domovinu. Ja sam tada, te 1991. godine bio na zapadno-slavonskom ratištu. Kada smo čuli za pad Vukovara, bilo nam je psihološki jako teško to da podnesemo. Ali uzdigli smo se, ustrojili i uspeli. Uspećemo i danas i sutra, rekao je Ante Gotovina HRT-u.

Upitan o godišnjici oslobađajuće haške presude njemu i još dvojici generala zbog ratnih zločina tokom i posle akcije Oluja 1995, Gotovina je odgovorio da "Hag i Domovinski rat, koji je u temeljima države, pripadaju istoriji" i da Hrvatskoj treba uređeno društvo i ekonomski prosperitet.

I Mladen Markač je imao šta da kaže:

- Vukovar je naš ponos i naš simbol. Setimo se svih, setimo se ko nam je to učinio, setimo se ko nam je u nasleđe ostavio toliko boli i tuge. Moramo jasno reći ko je agresor, rekao je Mladen Markač.

General Ivan Čermak izjavio je da trojica generala nisu došla u Vukovar "da prave podele", već da s narodom odaju počast i pijetet žrtvama.

Nekoliko desetina hiljada građana okupilo se jutros na obeležavanju 22. godišnjice stradanja Vukovara i Danu sećanja na žrtvu tog grada 1991. koje se odvija u senci spora vlasti i protivnika ćirilice oko uvođenja dvojezičnosti u tom gradu.

O tome svedoče i dve kolone sećanja od kojih je jedna službena na čelu s kompletnim državnim vrhom, a drugu, nazvanu "vukovarska kolona" prevode predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara i u njoj je znatno više učesnika.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.11.2013. 13:00
Marsiranje zlocinaca i njihovih bestidnih lazi. Srbi katolici tzv Hrvati su klovnovi-ubice, pretvorise Vukovar u cirkus.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online