Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.01.2014.
14:36
Beta A

Gotovina tuži SAD: Skinite me s crne liste

Hrvatski general Ante Gotovina tražio je sudskim putem od SAD da njegovo ime skinu s liste "posebno označenih osoba", piše zagrebački "Večernji list" i pojašnjava da je "crna lista" spisak fizičkih i pravnih lica - pojedinaca i firmi ili organizacija, koje SAD smatraju teroristima ili kriminalcima. Njima je u SAD zamrznuta imovina, a američki državljani ne smeju s njima da trguju

"Više ne postoji pravni temelj da Ante Gotovina bude na crnoj listi SAD-a"
 

"Pokrenuta je normalna procedura u SAD za skidanje s liste zato što više ne postoji pravni temelj da general Gotovina bude na toj listi. On je stavljen na tu listu zato što je (tadašnji) predsednik (Džordž) Buš naredio da sve osobe koje se nalaze pod optužnicom Haškog suda, budu pod sankcijama", objasnio je Gotovinin haški advokat Luka Mišetić i dodao da više nema pravnog osnova da Gotovina bude na  listi, pošto više nije pod optužnicom.

"Večernji list" navodi da je Gotovina američku Kancelariju za kontrolu strane imovine - pri tamošnjem Ministarstvu finansija, tužio Federalnom sudu, tražeći da ga skinu s liste. 

Pozivajući se na pisanje agencije za pravne informacije "Korthaus njuz srvis" (Courthouse News Service), Gotovina tvrdi da "da status posebno označene osobe, zbog kojeg je podvrgnut ekonomskim sankcijama, nije zakonit i da mu je već naneo i dalje mu nanosi veliku štetu". On tvrdi i da mu zvaničnici u tom birou nisu odgovarali na zahteve da bude skinut s liste.

List navodi da su na toj listi i penzionisani generali Ljubo Ćesić Rojs i Tihomir Blaškić.

Apelaciono veće Haškog tribunala 16. novembra 2012. godine oslobodilo je generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora. Krivice je ranije oslobođen i general Ivan Čermak.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.01.2014. 18:51
Nekada s obijao trafike po Splitu, Šibeniku itd. do 1990., ali i u inostranstvu, plus u "Legiju stranaca" članstvo, a onda i zločinačke ratne radnje takođe, i sad se čudiš "crnoj listi". Ne brini, neće ti ništa. Čuvaju te da bi te opet sjutra koristili za novu "Oluju", ili neki slični zadatak. Preporučen si od CIA s kojom si kao instant "general" radio na operaciji "Oluji", čuvenom iživljavanju nad srpskim civilima, a građana Hrvatske, granatirajući njihova naselja.
Subota 11.01.2014. 07:20
Знају Амери с ким имају посла, обриши па баци.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online