Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 18.11.2013.
11:32 >> 12:18h
jutarnji.hr A

Dan sećanja: U Vukovaru dve hrvatske kolone

Danas se u Vukovaru obeležava Dan sećanja, kada su jedinice JNA pre 22 godine ušle u grad. Iako je prethodnih dana najavljivana jedna kolona, u Vukovaru su napravljene dve kolone Hrvata.

Dve kolone, zvanična (predsednik Josipović i članovi Vlade) i nezvanična (Gotovina i Markač sa "Štabom za odbranu hrvatskog Vukovara")
 

Nekoliko desetina hiljada građana okupilo se jutros na obeležavanju 22. godišnjice stradanja Vukovara i Danu sećanja na žrtvu tog grada 1991. koje se odvija u senci spora vlasti i protivnika ćirilice oko uvođenja dvojezičnosti u tom gradu.

U Vukovaru su dve kolone, zvanična i nezvanična za Dan sećanja. U zvaničnoj koloni su kompletna hrvatska vlada, predsednik države, predsednik Sabora, saborski zastupnici, strani ambasadori i počasne zvanice. Okupljanje je počelo u 10 časova ispred vukovarske bolnice.

Generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak su u koloni koju je organizovao "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" (koji je prethodnih meseci protestovao zbog postavljanja dvojezičnih tabli) i oni, samim tim, neće biti deo službenog protokola. Ta "neslužbena" kolona nalazi se u Županijskoj ulici, a okupljanje je počelo u 9 časova.

Pripadnici zvaniče kolone
 

Podelom kolone na dva dela, "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" je ostvario svoju raniju najavu "da će se videti šta je vukovarska, a šta nevukovarska Hrvatska".

SNV polaže vence za sve žrtve, i za Hrvate i za Srbe

U Vukovaru su i predsatvnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođeni predsednikom Miloradom Pupovcem. Oni će položiti vence za sve vukovarske žrtve, kako Hrvate tako i Srbe, koji su stradali u ratnoj 1991. godini.

Takvu situaciju predsednik Hrvatske Ivo Josipović nije želeo da komentariše već je samo kratko izjavio da je najvažnije "da su svi danas tamo i da treba da se sete onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu. Stvar je svakoga na koji način će to obeležiti."

U gradu je primetno prisustvo većeg broja policajaca. Prema podacima vukovarske policije, na osiguranju kolona je angažovano 250 policijskih službenika, a za osiguravanje javnoga reda i mira zaduženo je i 150 redara, članova vukovarskih braniteljskih udruženja.

U jednom trenutku predstavnici Štaba blokirali su službenu kolonu tako što su na putu postavili lampione, a, prema izveštajima lokanih medija, Štab je organizovao veću grupu koja je blokirala prolaz službenoj koloni dok ne prođe tzv. vukovarska kolona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.11.2013. 12:03
golgota , ali srbska . izacice polako sve na videlo. odbacice vas GAZDE ko cepenu carapu..
Ponedeljak 18.11.2013. 14:29
Bice Vukovar opet oslobodjen...
Ponedeljak 18.11.2013. 20:27
jesu li hodali i za onaj dan kad su napali SRBE i kasarnu jna kurvanjski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online