Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.11.2013.
14:42
M. Roknić - Vesti A

Srpske vođe pod ruku sa Zagrebom

Velika skupština Srpskog narodnog veća u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski okupila je 1.500 Srba iz cele Hrvatske, uglavnom članova opštinskih i županijskih manjinskih veća i značajan broj gostiju. Ne bez ironije, neki od učesnika primetili su da je to bio još jedan srpski ples sa zvezdama, odnosno politički marketing pojedinaca i pokazivanje nemoći.

Skupština Srpskog narodnog veća u Zagrebu
 

Organizatori nisu krili zadovoljstvo masovnošću skupa i gostima, među kojima su se isticali hrvatski premijer Zoran Milanović, njegov vojvođanski kolega Bojan Pajtić, predsednik Skupštine RS Igor Radojčić i episkop dalmatinski Fotije. Ako je suditi po dužini aplauza kojom su počašćeni govornici, prva tri mesta dobili su hrvatski premijer Milanović, episkop Fotije i Milorad Pupovac.
 

Zavera crkve i desničara

Mile Horvat, poslanik u Hrvatskom saboru, mišljenja je da ćirilica nije najvažniji problem Srba u Hrvatskoj, ni hrvatske države, već prvorazredna politička manipulacija desničarskih krugova u politici i crkvi.
- Te snage žele preko ćirilice da smene aktuelnu vlast. To je udar i na srpsku zajednicu i u tom sukobu Srbima u Hrvatskoj nije ostavljena mogućnost izbora - ukazuje Horvat.

Milanović je poručio: "Ovo je vaša kuća, svih ljudi koji ovde žele da žive i rade i koji tu kuću osećaju svojom, a mi ćemo učiniti sve da tako i bude". Ubrzo je dobio odgovor episkopa Fotija: "Srbi ne traže ništa više od onog što su im dali hrvatski zakoni, a na manje ne pristaju".


Milorad Pupovac tek se u produžecima izborio za visok plasman, kada je na kraju svog govora obavestio delegate da je zbog pritiska medija odustao od kupovine preskupog terenskog vozila.


- Stanje javnosti i stanje naših medija stvorili su kod nas obavezu da se taj postupak obustavi i da pričekamo bolja vremena - poručio je Pupovac i za prsa pretekao izaslanika Narodne skupštine Srbije, Milorada Lintu.

Vojislav Stanimirović i Mile Horvat
 

Nepoverenje: Veljko Džakula

Linta je poručio da bi Hrvatska, ako iskreno zagovara povratak, hitno trebala da prestane sa hapšenjima Srba i liferovanjem novih optužnica.


Na Skupštini je usvojena i Deklaracija o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj u kojoj se zalažu za više tolerancije, protiv diskriminacije i govora mržnje i zahteva obezbeđenje nesmetanog povratka izbeglih i utvrđivanje sudbine u ratu nestalih i ubijenih.
 

Sve po zakonu: Episkop Fotije na skupštini SNV

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula nije krio ljutnju što je u materijalima za Skupštinu izostavljena njegova organizacija. On je rekao za "Vesti" da incijatori i organizatori ovu srpsku paradu koriste za vlastitu promociju i pokazivanje mišića na način koji neće ništa da promeni.


- To je samo njihovo nastojanje da budu ekskluzivni partneri vlasti, umesto da od nje zahtevaju konkretne mere zaštite srpske zajednice - rekao je Džakula.

Ćirilica problem Vlade

Vojislav Stanimirović i Mile Horvat

Vojislav Stanimirović, predsednik SDŠ-a, u događajima oko ćirilice napadno se držao po strani zbog, kako kaže, sudskog procesa sa pravašicom Ružom Tomašić, koja ga je tužila za navodne ratne zločine u Vukovaru.


- Ćirilica u Vukovaru je zakonska obaveza koju Vlada mora da sprovede. To nije problem srpske zajednice nego aktuelne hrvatske vlasti - kazao je za "Vesti" Stanimirović i podsetio da su sve manjine ostvarile pravo na vlastite škole, osim Srba

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online