Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.02.2014.
15:22
M. Roknić - Vesti A

Zagreb odustaje od prinudne naplate?

Koalicija udruženja izbeglica iz Beograda zatražila je od Vlade u Zagrebu da preporuči državnom tužilaštvu da odustane od zahteva da Srbi protiv kojih se vode sudski sporovi vrate novac uložen u obnovu njihovih kuća, jer u njima ne žive. Pošto Srbi nemaju taj novac, hrvatski sudovi su donosili rešenja o prinudnoj naplati preko penzija i prodajom nekretnina.

Srbi da vrate novac uložen u obnovu njihovih kuća, jer u njima ne žive?

Doneseno je oko 60 presuda kojima srpske porodice sa područja opština Pakrac i Daruvar moraju da vrate novac uložen u obnovu u visini od 30.000 do 50.000 evra, podsećaju iz Koalicije.


Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba, kaže za "Vesti" da je taj problem star koliko i obnova kuća izbeglih Srba.


- Hrvatski premijer Zoran Milanović, dok je još bio u opoziciji, obavezao se da će taj problem rešiti kada dođe na vlast, ali nije. Propuštena je prilika da se to uradi i poslednjim izmenama Zakona o područjima od posebne državne brige - kaže Džakula.


On je nedavno bio sudu u Pakracu, gde je organizovana licitacija za kuću Stevana Tomića iz Prekopakre.


- Sud je odlučio da odgodi licitaciju na tri meseca, dok se ne donese novi zakon, što

Zagreb "poklanja" ono što je oteo!

znači da su i drugi postupci prinudne naplate obustavljeni. Ovo je prvi slučaj gde je sud zaustavio licitaciju kuće čiji je vlasnik izgubio spor na sudu. U međuvremenu je doneseno i nekoliko novih presuda kojima su Srbi oslobođeni obaveze povratka novca - kaže Džakula.


Pitali smo predsednika SDF-a šta je sa slučajem Milice Miladinović, koja po sudskoj presudi treba da plati 50.000 evra čoveku koji je godinama živeo u njenoj kući?


- Hrvatska vlada se obavezala da će to rešiti u njenu korist. SDF ide prema Evropskoj komisiji sa tim problemom, kao i sa još nekoliko sličnih gde je vlast njihove kuće dala drugima na korišćenje koji su, navodno, ulagali novac u adaptaciju, pa sada traže da im vlasnici to nadoknade. Hrvatska se obavezala da to reši pre ulaska u EU, a nije ni do danas - objašnjava Džakula.

Da vrate od 30.000 do 50.000 evra

Koalicija udruženja izbeglica je navela primere srpskih porodica iz zapadne Slavonije kojima je presuđeno da vrate novac. To su porodice Lazić i Vukliš (po 50.000 evra); Tomić (43.000 evra); Gojković (40.000 evra); Anđelić i Nikolić (po 34.000 evra); Bosić (33.000 evra); Kukić i Grašar (po 30.000 evra).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online