Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.11.2013.
17:13
vecernji.hr A

Generalu JNA Vladi Trifunoviću sudiće u Zagrebu

Generalu nekadašnje JNA Vladi Trifunoviću sudiće se za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. u ponovljenom postupku, ali na zagrebačkom, a ne na varaždinskom sudu, pišu hrvatski mediji.

Generalu nekadašnje JNA Vladi Trifunoviću sudiće se za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. u ponovljenom postupku na zagrebačkom sudu
 

Na Trifunovićev zahtev, veće Županijskog suda u Varaždinu je avgusta donelo rešenje o obnavljanju sudskog postupka poslednjem komandantu varaždinskog korpusa JNA, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Varaždinski sud početkom ove sedmice se proglasio nenadležnim u postupku, pa će suđenje biti na Županijskom sudu u Zagrebu, jednom od četiri specijalizovana hrvatska suda za ratne zločine.

Uz Trifunovića, obnovljeni postupak čeka i osuđenog bivšeg komandanta kasarne Kalnički partizani u Varaždinu Berislava Popova i komandanta kasarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića.

"Budući da se trojica terete za ratne zločine, a u međuvremenu su na sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu osnovana posebna sudska odeljenja za suđenje u postupcima ratnih zločina, smatramo da varaždinski sud nije nadležan da postupa u ovom predmetu", piše u obrazloženju odluke Županijskog sud u Varaždinu koje prenosi zagrebački Večernji list.

Trojica pripadnika bivše JNA osuđeni su 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Trifunović i Popov osuđeni su na po 15, a Davidović na deset godina zatvora.

General Vlado Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i odbrambene moći JNA i činjenice da nije vojno delovao po Varaždinu. Berislav Popov je na istom sudu osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću i nastavio "vojno delovanje" po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Varaždinski sud u avgustu ove godine prihvatio je zahtev dvojice osuđenjih, Trifunovića i Popova, za obnovu postupka, a kao razlog su navedeni novi dokazi i činjenice koje bi, da su bile poznate u vreme prvog sudskog postupka, bitno uticale na konačnu presudu. Mediji su ranije pisali da su kao novi svedoci ispitani bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši ministar Radimir Čačić koji su u iskazima dali nove dokaze za koje se prepostavlja da će u obnovljenom postupku ići u prilog Trufunoviću, Popovu i Davidoviću. Još se ne zna kada će početi novo suđenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online