Četvrtak 07.11.2013.
17:13
vecernji.hr

Generalu JNA Vladi Trifunoviću sudiće u Zagrebu

Generalu nekadašnje JNA Vladi Trifunoviću sudiće se za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. u ponovljenom postupku na zagrebačkom sudu
 

Na Trifunovićev zahtev, veće Županijskog suda u Varaždinu je avgusta donelo rešenje o obnavljanju sudskog postupka poslednjem komandantu varaždinskog korpusa JNA, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Varaždinski sud početkom ove sedmice se proglasio nenadležnim u postupku, pa će suđenje biti na Županijskom sudu u Zagrebu, jednom od četiri specijalizovana hrvatska suda za ratne zločine.

Uz Trifunovića, obnovljeni postupak čeka i osuđenog bivšeg komandanta kasarne Kalnički partizani u Varaždinu Berislava Popova i komandanta kasarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića.

"Budući da se trojica terete za ratne zločine, a u međuvremenu su na sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu osnovana posebna sudska odeljenja za suđenje u postupcima ratnih zločina, smatramo da varaždinski sud nije nadležan da postupa u ovom predmetu", piše u obrazloženju odluke Županijskog sud u Varaždinu koje prenosi zagrebački Večernji list.

Trojica pripadnika bivše JNA osuđeni su 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Trifunović i Popov osuđeni su na po 15, a Davidović na deset godina zatvora.

General Vlado Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i odbrambene moći JNA i činjenice da nije vojno delovao po Varaždinu. Berislav Popov je na istom sudu osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću i nastavio "vojno delovanje" po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Varaždinski sud u avgustu ove godine prihvatio je zahtev dvojice osuđenjih, Trifunovića i Popova, za obnovu postupka, a kao razlog su navedeni novi dokazi i činjenice koje bi, da su bile poznate u vreme prvog sudskog postupka, bitno uticale na konačnu presudu. Mediji su ranije pisali da su kao novi svedoci ispitani bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši ministar Radimir Čačić koji su u iskazima dali nove dokaze za koje se prepostavlja da će u obnovljenom postupku ići u prilog Trufunoviću, Popovu i Davidoviću. Još se ne zna kada će početi novo suđenje.

2024 © - Vesti online