Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 26.10.2013.
19:29
Srna A

Josipović: Srbi zaslužni za uspeh Hrvatske

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj "deo ukupnog nacionalnog identiteta i njegovo bogatstvo".

"Kad prošetate gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj i našem uspehu", rekao je Josipović, koji je učestvovao danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" o temi "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom".

On je ocenio da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspeha, a najveći je bio rat.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno videti koji su bili uzroci, posledice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je Josipović.

On smatra da danas u hrvatskom društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uveren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem".

Josipović je rekao da veruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuju jedni druge i znaju da bi trebalo da sarađuju. Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj Josipović vidi u formuli - integracija ne asimilacija.

Pod integracijom on podrazumeva pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije, te političke stranke, ali smatra da pripadnici manjinskih zajednica moraju da se aktiviraju i u opštim institucijama hrvatskog društva.

"Mislim da stati samo na nacionalnim institucijama u Hrvatskoj nosi opasnost getoizacije", rekao je.

On je izrazio nadu da će sve veći dio Srba, posebno mladih, biti aktivan u opštim institucijama hrvatskog društva, opisavši to kao "dvostruki kolosek koji je karakteristika otvorenih demokratskih društava".

Josipović se osvrnuo i na odnose sa Srbijom, navodeći da postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju, ali je izrazio uverenje da obje države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za reševanje problema.

Subota 26.10.2013. 19:51
Kad nosite srpske gene, jezik i kulturu samo ste ime dobili i Vatikana po perijskij hordi.
Subota 26.10.2013. 20:19
Ono što treba da vidimo Josipoviću jeste da se zadrži tužba i napravi kontinuitet genocida i etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj 1941-1995. i od 1995-danas. E to treba mi Srbi pravoslavni da vidimo - da zamrznemo veće saradnje liše oko kriminala još nekoliko decenija, da vam ne naplaćujemo manje takse pri uvozu nego kao i svima, "plati pa se klati", i da zapošljavanje nacionalnih manjina bude na poslednje mjesto. Sve proporcionalno uraditi, a ne raditi kako to srramno hoće Nikolić-Vučić-Dačić koji bi da pljunu po svim pobijenim i protjeranim Srbima. Sram bilo moderne zavojevače politike novog "bratstva jedinstva" u okviru EU na uštrb ubijenih i protjeranih Srba.
Subota 26.10.2013. 20:46
Latinsko mazanje meda oko usta, sad ce da se jave NVO, ambasadori, regionalci bezalternativci i da pljescu. Prvo ih izderu, pobiju, proteraju, pokrste, a onda vicu imamo i mi Srbe, ali samo da se ne javljaju. Auuu.... sta rece, koliko licemerstvo....tc....pa radje bi da popijem kavu i sa ustasom koji drzi do svojeg nego sa ovakvima. Naredio valjda Vatikan, ipak je Scola bio u Nisu. Na njegovu zalost pred praznim i zatvorenim stadionom. Ima Srba jos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online