Subota 26.10.2013.
19:29
Srna

Josipović: Srbi zaslužni za uspeh Hrvatske

"Kad prošetate gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj i našem uspehu", rekao je Josipović, koji je učestvovao danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" o temi "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom".

On je ocenio da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspeha, a najveći je bio rat.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno videti koji su bili uzroci, posledice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je Josipović.

On smatra da danas u hrvatskom društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uveren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem".

Josipović je rekao da veruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuju jedni druge i znaju da bi trebalo da sarađuju. Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj Josipović vidi u formuli - integracija ne asimilacija.

Pod integracijom on podrazumeva pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije, te političke stranke, ali smatra da pripadnici manjinskih zajednica moraju da se aktiviraju i u opštim institucijama hrvatskog društva.

"Mislim da stati samo na nacionalnim institucijama u Hrvatskoj nosi opasnost getoizacije", rekao je.

On je izrazio nadu da će sve veći dio Srba, posebno mladih, biti aktivan u opštim institucijama hrvatskog društva, opisavši to kao "dvostruki kolosek koji je karakteristika otvorenih demokratskih društava".

Josipović se osvrnuo i na odnose sa Srbijom, navodeći da postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju, ali je izrazio uverenje da obje države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za reševanje problema.

2024 © - Vesti online