Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 25.09.2013.
04:42
Srna A

Da ih ne bi klali Muslimani, Srbi tražili da ih bombarduju - Srbi!

U utorak 24. septembra navršila se 21 godina od kako su jake muslimanske snage iz Srebrenice i Žepe opkolile razuđeno planinsko selo Podravanje i njegove zaseoke, presekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima i krenule u silovit artiljerijsko-pešadijski napad. Da ne bi pali živi u ruke neprijatelju, Mile Nikolić je u ime opkoljenih Srba, dok nije prekinuta radio veza, tražio da ih gađa srpska artiljera, navodeći koordinate.

Kod crkve Svete Ognjene Marije u Podravanju, kod Srebrenice, i ove godine je služen parastos za meštane ovog sela poginule u poslednjem ratu
 


O stravičnim zločinima nad Srbima, koje su u Podravanju, kod Srebrenice, počinili njihove komšije muslimani, uz Nasera Orića lično, svedočili su preživeli Srbi. Ivko Šarac se, na primer, prisetio kako su meštani bili u obruču, ali nisu pomišljali na predaju.


"Bili smo opkoljeni i pružali smo otpor. Nestajalo je municije i narod koji je bio u zbegu odlučio je da krene predveče u proboj, znajući da će mnogi poginuti, ali niko nije pomišljao na predaju. Najviše meštana poginulo je u tom proboju, ali veća grupa je preživela", rekao je Šarac.


On navodi da je pucano sa svih strana i da je napad počeo ujutro oko 8 časova, uz strahovitu galamu, urlike i uzvike "Hvataj ih žive!".


"Znali smo da iz Srebrenice zarobljeni Srbi ne izlaze živi i odlučili smo se na proboj. Razbili smo obruč i pred mrak se izvukli i zarobili muslimanski PAM, jer im je posada pobegla. To veče noćili smo u šumarku, a ujutro u 4 časa krenuli smo i stigli u selo Gunjaci, koje je bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske", priča Šarac, kome je poginuo rođak Mitar Šarac.

Kad bije Naser Orić lično i ubijaju vas komšije

Dragutin Šarac (1930) sa još trojicom meštana preživeo je sakriven tri dana u jednoj šikari u selu - pod okriljem noći oni su uspeli da se izvuku prema Milićima, zahvaljujući poznavanju terena.

 

Naser Orić

"Opkolili su selo i napali sa svih strana, presekavši put prema Milićima koji nam je bio jedina odstupnica. Zapucalo je i počela je strahovita galama. Gledali smo kako pljačkaju i pale našu imovinu i gone stoku", priča Dragutin.

 

Tog dana poginuli su mu brat Milan i sin Dušan, a drugi brat Veselin je zarobljen. Posle strašnih tortura i mučenja u srebreničkom logoru razmenjen je, ali je od posledica mučenja umro po završetku rata.

 

"Pričao mi je da ga je tukao lično Naser Orić jer ga je poznavao, s obzirom na to da mu je išao sa sinom u školu", kaže Dragutin, rekavši da su u napadu učestvovale komšije muslimani iz susednih sela, koji su ih poznavali i poimenično dozivali da izađu iz kuća - da ih kolju.


Preživeo klanje 1941, ali ne i 1992.

Draginja Tomić ostala je tog dana bez muža Mihajla koga su spalili. Nađeno je svega nekoliko njegovih kostiju, koje su i sahranili.
 

Opljačkano pa spaljeno svih 120 kuća u selu

Svih 120 kuća i ostali privredni i pomoćni objekti u Podravanju tog dana su spaljeni, a prethodno je opljačkana sva srpska imovina. Od 120 zapaljenih kuća, 80 još nije obnovljeno. Selo još nema vodu, a nekoliko staračkih domaćinstava, koja su bila prinuđena da se vrate na svoja imanja, još žive u šupama i podrumima porušenih kuća jer nisu dobili donacije za obnovu.

Na području opštine Srebrenica sredstvima međunarodnih donatora obnovljeno je više stotina bošnjačkih kuća.

Bratunački profesor Miloš Mitrović, rodom iz ovog sela, kaže da mu je na 24. septembra pre 21 godinu ubijena majka Ruža koja je imala 65 godina, a stric Mihajlo je kasnije nađen bez glave.


"Zaklan mi je i stric Drago Mitrović koji je preživio ustaško klanje u Drugom svetskom ratu i živeo bez moći govora sa traumama sve do ovog rata, kada su ga ponovo uhvatili i zaklali potomci onih koji su ga klali 1941. godine. To je jedinstven slučaj da jedan čovek doživi dva klanja u dva rata za 67 godina života", priča Mitrović.


Oni koji su preživeli svedoče da mu je koljač rekao: "Preživeo si ’41, a sada sigurno nećeš" i odsekao mu glavu, što znači da ga je ubica lično poznavao.


Ni posle 21 godine nisu pronađeni posmrtni ostaci Milomira Petrovića i Miloša Marinkovića, kao ni većina odsečenih glava.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.09.2013. 06:49
Laka vam crna zemlja braco. BOZE molim te primi ove mucenike u carstvo svoje.
Sreda 25.09.2013. 08:22
Bog neka vam duše prosti, Srbi !!! p.s. i ono go*no od nikolića se usudi ove mučenike nazvati "bosancima" ??
Sreda 25.09.2013. 08:23
Ови Српски мученици сада су у Рају, а звери су сада преживеле , али сигурно неће Божији Суд !!! Клаће их демони у вечном огњу !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online