Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.09.2013.
13:07
J. L. PETKOVIĆ - J. ARSENOVIĆ A

Stižu dokazi o vlasništvu Srbije

Hrvatski novinar Domagoj Margetić došao je u Beograd na poziv Vlade Srbije kako bi prezentovao dokaze o vlasništvu Srbije u Zagrebačkoj banci.

Domagoj Margetić donosi dokaze u Beograd
 


- Dobio sam poziv sa memorandumom Vlade Srbije koji mi je uputio ministar Velimir Ilić. Narednih dana ću se susreti sa njim, predstaviću mu dokumenta i prezentovati potpunu sliku o toj aferi. Predstaviću i šta dokazuje vlasništvo Srbije u Zagrebačkoj banci. Pretpostavljam i da su me pozvali kako bi se pokrenuo postupak za potraživanje tih svojinskih prava nad deonicama Zagrebačke banke - rekao je Margetić za "Vesti".

Ovoga leta ponovo je aktuelizovana afera o Zagrebačkoj banci, i to upravo preko ministra Ilića kada je, gostujući u jednoj TV emisiji, izjavio da se srpsko javno pravobranilaštvo u ime države odreklo dve milijarde evra udela u Zagrebačkoj banci.
Kako je tada objasnio Ilić, Srbija je preko svoje dve najmoćnije banke, Jugobanke i Beobanke, napravila Zagrebačku banku.

Nije - jeste?


Dosta je konfuzije u slučaju Zagrebačke banke. S jedne strane zagrebački zlatar Raško Kačinjari tvrdi da je on pokrenuo pitanje nezakonite promene vlasništva u ovoj banci jer je bio lično zainteresovan budući da je i sam imao akcije u njoj. Kao državljanin i Srbije i Hrvatske on je pokrenuo spor protiv obe države. Iz srpskog Pravobranilaštva, međutim, kažu da je pred Građanskim sudom u Zagrebu Kačinari pokrenuo spor tvrdeći da je pronašao akcije Srbije u Zagrebačkoj banci i tražeći isplatu deset odsto vrednosti koja mu kao nalazaču pripada. RJP je u odgovoru na tužbu osporio tužbeni zahtev ističući da Srbija nije pravni sledbenik Jugobanke. Takođe su se pozvali i na Agenciju za osiguranje depozita, inače stečajnog upravnika Jugobanke, u kojoj im je rečeno da Jugobanka nema akcije u Zagrebačkoj banci.


- To je bila jedna od najjačih banaka u Hrvatskoj, a Srbija je prilikom osnivanja uložila sigurno oko dve milijarde tadašnjih nemačkih maraka. I šta se desilo? Kad je Zagrebačka banka otišla u privatizaciju, našoj zemlji su poslali dopis s pitanjem da li želimo da prodamo akcije koje posedujemo u banci. Tadašnji zamenik pravobranioca doneo je odluku da mi nismo zainteresovani za akcije. Verujte, imao sam taj papir u rukama - ispričao je Ilić, dodajući da je prilikom jedne posete Zagrebu 2008. osoba iz kabineta Stipe Mesića njemu dala papir i doslovce rekla: "Šta rade ovi vaši, jesu li normalni? Mi vam nudimo, vi nećete!"

Ilić nije bio siguran da li još taj papir ima u posedu, pa se pretpostavlja da je hrvatskog novinara pozvao da mu dostavi dokaze za koje Margetić tvrdi da ih poseduje.

Zagrebački novinar je nedavno sa beogradskim kolegom Darkom Trifunovićem sa Fakulteta bezbednosti održao konferenciju za štampu na kojoj su tvrdili da su iz prostorija Saveta za borbu protiv korupcije nestali papiri koji dokazuju da je Srbija vlasnik 46 odsto akcija najveće hrvatske banke, iako ih je Margetić svojevremeno dao pokojnoj Verici Barać, u to vreme čelnici Saveta.

POVEZANE VESTI

Subota 21.09.2013. 15:39
Danas bi trebalo biti vise streljanih u Srbiji nego 1945 godine. Toliko lopova i komunjara koji pljackaju drzavu i narod nikada nije bilo toliko.
Subota 21.09.2013. 13:30
Danasnja rezignovanost modernog coveka, mazohizam, glupost i aljkavost ljudi uz moguci pristup informacijama, moze da se objasni ne jedino medijski vec i genetski modifikovanim razvojem ljudskog intelekta, koji ocito ima granicu za koju neko zna ili je dapace i postavio i dobro zna da to koristi.
Subota 21.09.2013. 18:02
Treba utvrditi ko je to ucinio,namjerno ili greskom i kazniti ga,netreba zuriti sa realizacijom povratka vlasnistva barem dok su ovi na vlasti jer sta u njihove ruke dodje to nitko vise nevidi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online