Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.08.2013.
14:55
Nezavisne novine A

Pijanog električara skidali sa bandere

Protiv električara zaposlenog u "Elektrodistribuciji" Kotor Varoš nedavno je zbog pijanstva na radnom mestu pokrenut disciplinski postupak. Prema pričanju njegovih kolega, električar je na posao stalno dolazio pijan, a desilo se čak i da su morali da ga skidaju sa bandere zbog stanja u kojem je bio.


On pogrešno spoji, vi uključite mikser i eto belaja
 

Zbog ovakvog ponašanja, Nadzorni odbor "Elektrokrajine" Banjaluka je formirao Komisiju za alko-testiranje, koja redovno kontroliše da li su radnici pod dejstvom alkohola na poslu. Iz "Elektrokrajine" Banjaluka je potvrđeno da je Uprava ovog preduzeća na osnovu svojih analiza utvrdila da neki radnici na posao dolaze u alkoholisanom stanju.

Pijani električar može da ubije potrošača

 

Slobodan Ostojić, predsednik Sindikata udruženih radnika energetike RS, kazao je da su ovo ekstremni slučajevi i da zaslužuju najveće kazne.


"Radnik, posebno u slučaju da radi posao kao što je ovaj naš, posao električara, ugrožava ne samo sebe, nego i radne kolege i potrošače. Ako radite s naponom i ako pod uticajem alkohola nešto ne spojite kako treba, potrošač kada uključi određeni aparat može da nastrada", istakao je Ostojić.

"Zbog toga je Nadzornom odboru predloženo da Pravilnik iz zaštite na radu bude izmenjen dopunom da je rad pod dejstvom alkohola u preduzeću strogo zabranjen", objašnjavaju u "Elektrokrajini".


Uprava "Elektrokrajine" je predložila i da svaka vrednost utvrđena alko-testiranjem koja bude veća od nula promila predstavlja osnov za udaljavanje s radnog mesta, odnosno da se zbog toga pokrene postupak za utvrđivanje teže povrede radne obaveze.

Predrag Zgonjanin, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je da je ovaj problem velika nevolja kod svih poslodavaca i da je veoma prisutan na skoro svim radnim mestima.

"Mi u 'Celexu', koji ja vodim, svaki dan bukvalno imamo alko-testiranje. Bili smo prisiljeni to uvesti jer smo jednostavno došli u situaciju da su pojedinci svakodnevno na posao dolazili pijani, a s pijanim ljudima se ne može raditi", istakao je Zgonjanin.
 

Prema njegovim rečima, dešavalo se da radnik "naduva" i po 1,7 promila.


"Problem je što mi ne možemo puno protiv takvih ljudi uraditi. Prvo mu damo opomenu, pa ako se to ponavlja onda se odbije 10, pa 20 odsto od plate pa tek onda ga šaljete na disciplinski, a za to vreme vi ste ovamo na velikom gubitku jer, osim što ne privređuje, takav radnik samo smeta u firmi", istakao je Zgonjanin.
 

On je naveo i da pijani radnici predstavljaju veliku opasnost, kako po sebe, tako i po ostale radnike, jer se nikad ne zna šta im može pasti na pamet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online