Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.10.2013.
14:23
Nezavisne novine A

Popis u BiH: U kući više od 20 Bošnjaka

Dok nadležni tvrde da se popis u Bosni i Hercegovini i dalje odvija bez većih problema, toj tvrdnji ne idu u prilog informacije koje stižu iz pojedinih lokalnih zajednica, pa je tako, navodno, na području Kotor Varoši u jednoj kući popisavano i više od 20 Bošnjaka.

Jedan Bošnjak prijavio 27 dece
 

Izvor blizak Popisnoj komisiji u Kotor Varoši dodaje da je u jednom mestu zabeležen čak i slučaj da je "Bošnjak prijavio da ima 27 dece", a navodno je na području te lokalne zajednice primetan i povećan priliv Hrvata.
 

Srbi neće da popisuju Bošnjake na poverenje

 

Sejfudin Tokić, koordinator koalicije nevladinih organizacija "Bitno je biti Bošnjak", tvrdi da je najveći problem pojava da se u Prnjavoru, Mrkonjić Gradu i nekim drugim mestima RS "onemogućava da jedan član domaćinstva upisuje druge članove domaćinstva".
"Popisivači, pretežno srpske nacionalnosti, od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mestu popisivanja što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva i predstavlja ozbiljnu opstrukciju sprovođenja celokupnog procesa", kaže Tokić.

"To je klasičan pokušaj fingiranja rezultata popisa i oko toga je kod nas nastala 'živa frka'", navodi sagovornik "Nezavisnih".


Međutim, u lokalnoj Popisnoj komisiji tvrde da se popis "odvija bez problema, u skladu sa Uputstvom za organizaciju i sprovođenje popisa stanovništva". "Na terenu nije primećen neočekivani priliv građana", tvrde u Popisnoj komisiji Kotor Varoš.
 

Problemi nisu mimoišli ni neke druge lokalne zajednice, pa su tako stanovnici Ulice Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži odbili da daju podatke članovima Popisne komisije iz FBiH.

Kako se saznaje, Nermina Muminović, predsednica Popisne komisije u opštini Srebrenica, oduzela je jedan popunjeni popisni materijal pošto je saznala da dve popisivačice popunjavaju liste u jednom srebreničkom restoranu. Ona je upozorila da je nezakonito i nedopustivo da se stanovnici popisuju u kafanama.


Da je već primetno da postoje određene spekulacije prilikom popisa stanovništva, potvrdio je i Milorad Dodik, predsednik RS, koji je upozorio sve koji su spremni na spekulacije, na osnovu instrukcija koje su dobili od određenih struktura, da će kasnije, kada to postane vidljivo, snositi sankcije. Dodik je istakao da je popis stanovništva potrebno uraditi na fer, tačan i transparentan način.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.10.2013. 15:19
Povuci potegni,svako na svoju stranu.ja mislim da su ovde politicari usli u ne obrano grozdje.Prvo trbaju da naprave red izmedju sebe pa onda ukljucit narod da bi se sve sprovelo kako treba.opet mislim da,sa ovim popisom su 46 miliona bacena niz vodu.
Četvrtak 03.10.2013. 21:53
Čuj "jedan član domaćinstva diktira popisivaču koliko članova ima ukupno" ???? I JOŠ se bune kad im ovaj ne veruje da ih ima između 6 i 160 ? ? ? PA OVO JE I ZA "bošnjake" - PREVIŠE ?????
Četvrtak 03.10.2013. 14:36
Dodik je reko da se fer, tacan i transparamentano uradi.Onaj koi to ne ucine bit ce kaznjen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online