Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
05:51
M. Obradović - Vesti A

Dijasporu "sele" u Bosnu

Mogućnost da rezultati popisa u BiH budu objavljeni do isteka zakonskog roka, 1. jula, sve je manja. Na sednici Centralnog popisnog biroa, održanoj preksinoć u Sarajevu, nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva BiH, a konačno rešenje trebalo bi da bude postignuto na sledećem sastanku u ponedeljak.

Reuters/D.R.
Da li će popis biti uzaludan

Nakon kraha sastanka, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (SDA) praktično je optužio predstavnike iz Republike Srpske da ne prihvataju preporuke Međunarodne posmatračke operacije za popis (IMO). On, pak, tvrdi da ako Centralni popisni biro ne bude mogao da objavi rezultate popisa, to će morati da uradi neka druga institucija. Ipak, ako dogovora ne bude u ponedeljak, ostaće veoma malo vremena da posao na sebe preuzme neka druga institucija.

Komentarišući Osmanovićeve optužbe, direktor Zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković izjavila je da se ne može reći da RS ne uvažava preporuke IMO tima. Ona je naglasila da određene preporuke, ipak, nisu u skladu sa zakonskim odredbama.

- Deo preporuka, a njih je vrlo malo, predmet je otvorenog pitanja, a reč je o mestu rada i školovanja. Zakon je rekao potpuno jasno šta je uobičajeno mesto stanovanja i ko je stalni stanovnik - napomenula je Čičkovićeva.

Podsetimo, celi problem je nastao zbog težnje Bošnjaka da sve građane BiH koji žive i rade u dijaspori tretiraju ravnopravno kao i one koji žive na području BIH. Čičkovićeva ističe da to ne bi bilo dobro jer je popis potreban zbog podataka po svim varijabilama i po svim teritorijalnim jedinicama.

- Šta bi značilo da u jednom naseljenom mestu imate po popisu stanovnike koji su nazovimo rezidentni, a oni to nisu? Kako onda u tim naseljenim mestima da planirate vrtiće, škole? - upitala je Čičkovićeva.

Prevedeno u praksu, bošnjačka strana želi da se takozvanim rezidentnim stanovnikom BiH smatraju i osobe koje žive, rade ili se školuju u inostranstvu, a pre nego što su tamo otišli imali su prebivalište u BiH. U samim popisnicama navedeno je mnoštvo anomalija koje potvrđuju takve teze, pa se tako ogroman broj Bošnjaka izjasnio da živi, na primer, u Zvorniku, a u školu ide u Beč.

Zagazili u politikantstvo

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi popis stanovništva u BiH morao da bude relevantan, tačan i preciziran, te u skladu s kategorijama koje postoje i uklapaju se u međunarodne standarde i pravila Eurostata.
- Ne mogu se oteti utisku da smo ovde duboko zagazili u politikanstvo i da je neka trka koga će da bude više, da bi se nakon toga pričala neka politička priča - rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rezultate popisa stanovništva u BiH treba objaviti uvažavajući propisane standarde da ne bi doživeo istu sudbinu kao onaj iz 1991. godine. On smatra da je pozadina neobjavljivanja rezultata popisa želja da se inscenira popis koji nekome odgovara.

- Želja je da se na silu navuče broj za koji je neko rekao: "Evo, većina naroda je tu" - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online