Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.03.2010.
11:09
Vestionline A

Britanski mediji: Karadžić bunca

Britanski mediji sa dosta kritike i ismevanja ispratili su izlaganje bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred sudom u Hagu, komentarišući da ’’kao da je došao sa druge planete’’ i da ’’bunca’’, navode bosanski mediji.

’’Optužen je kao glavni organizator najgorih zločina u Evropi posle nacista... ali u dugo očekivanom autoportretu pred sudom za ratne zločine, Radovan Karadžić sebe je naslikao kao neshvaćenog i dosta oklevetanog antikomunističkog disidenta... Kako se i očekivalo, Karadžić je odbacio sve optužbe, uz ocenu da je mnogima koji su ga gledali i slušali delovao kao neko ko je došao s druge planete’’ piše britanski ’’Gardijen’’ a prenosi bosanski internet portal ’’Sarajevo-X’’.

 

Kako piše bosanski mediji, ’’njegov četvorosatni nastup, piše ’’Gardijen’’, bilo je dugo predavanje iz istorije o večitoj žrtvi Srba i njihovim opasnim i sveprisutnim zlotvorima: bosanskim muslimanima džihadistima, hrvatskim fašistima, Turcima koji bi ponovo da dignu na noge Otomansko carstvo, Nemcima koji su 1991. pobednički ostvarili ono što su započeli nacističkom okupacijom Jugoslavije 1941., NATO-om, Amerikancima, Vatikanom’’.

’’Ali ovaj obilazak 500 godina balkanske istorije malo je učinio da olakša 11 tačaka optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, sa kojima je Karadžić suočen’’, piše ’’Gardijen’’.

Britanski ’’Tajms’’, kako prenosi ’’Sarajevo-x’’, ocenjuje da je Karadžić pokazao da će se boriti protiv optužbi za genocid insistirajući na tome da su bosanski Srbi vodili "pravedan i sveti" rat protiv stvaranja islamske države u Bosni, prema planu koji su, kako je rekao, podržavali razni akteri, uključujući SAD i Nemačku.

’’Njegovo buncanje o zamišljenoj islamskoj pretnji danas bi moglo da naiđe na prijemčivije uho među publikom koja ne zna za bolje’’, istakao je ’’Tajms’’, a prenosi bosanska internet stranica.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

Taj britanski list piše, navodi bosanski mediji, ’’kako je vreme nađubrilo tlo na koje će pasti Karadžićeve laži’’.

’’Prošlo je petnaest godina od bosanskog rata i nova generacija u Evropi ne može da se seti ko je kome učinio šta, i zbog čega. Kada rečiti srpski govornik, poput Karadžića, svoje ratne zločine opisuje kao deo "pravedne i svete" odbrane njegovog pravoslavnog hrišćanskog naroda od militantnog islama u Bosni, mnogi će naći da su takvi argumenti prihvatljivi. U Bosni je svakako bilo muslimanskih fanatika - jedinica poput Sedme muslimanske brigade, koje su bile ozloglašene zbog zločina protiv Srba i Hrvata, ali one nikada nisu bili više od manjine’’, piše ’’Tajms’’.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.03.2010. 22:48
Dabogda nam Bog dao svima onako kako zasluzujemo i kako smo pravedni, pa cemo vidjeti sta ce biti sa nas Srba a sta ce biti sa njih. Ovi orkani, vulkani po Americi i.t.d.. nisu slucajni, samo sto to oni ne razumiju ali nekada ce znati. Bog sve vidi i hvala Bogu sto postoji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online