Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Četvrtak 25.07.2013.
17:21
Beta A

"Iz Srebrenice nestalo 7.692 Muslimana"

Svedočeći na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, veštak optužbe za demografiju Helge Brunborg izjavio je da je 7.692 osoba iz Srebrenice nestalo posle pada enklave u ruke Vojske Republike Srpske jula 1995. godine.

Na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu svedočio je veštak optužbe za demografiju Helge Brunborg
 

Brunborg je precizirao da je do 2009. godine, kada je sudu podneo izveštaj, bila identifikovana 5.061 osoba, odnosno 65,8 odsto sa tog spiska, nađena u masovnim grobnicama u okolini Zvornika. Za ukupno 66,7 odsto sa spiska nestalih, do tada je bilo utvrđeno da su mrtvi.

Novije podatke o broju identifikovanih, uskoro će, kako je najavio tužilac Piter Mekloski, sudijama preneti demograf Eva Tabo i istražitelj tužilaštva Dušan Janc.

"Mislim da nikada nećemo naći sve nestale osobe, ali smo sve bliže i bliže", rekao je Brunborg i objasnio je da je do liste nestalih došao ukrštanjem spiska koji je, odmah po padu Srebrenice, načinio Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC), između ostalog, s rezultatima popisa stanovništva Srebrenice iz 1991. i posleratnim glasačkim spiskovima.

Veštak optužbe naznačio je da nije našao "nijedan primer organizovanog lažnog prijavljivanja" nestanka osoba iz Srebrenice, ali je potvrdio da je "bilo grešaka", poput dupliranja imena nestalih, što je ispravljeno.

"Nijedna izmišljena osoba nije bila registrovana kao nestala", kako bi se broj nestalih povećao, rekao je Brunborg, dodavši da su imena svih za koje je nakandno utvrđeno da su živi, uklonjena s liste nestalih.

Mladićev branilac Dragan Ivetić će sutra završiti danas započeto unakrsno ispitivanja Brunborga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 18:04
DJENERALE,DJENERALE NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA!!! a za ove lazi...pogotovu za broj...nemam reci...
Četvrtak 25.07.2013. 18:45
Muslimanska 28 divizija počinila je strahovite zločine nad srpskim civilima u okolnim selima.To su bila mahom ritualna ubistva i ubijani su svi od reda.Ta divizija je pod punim naoružanjem,iako u toj zoni nije smelo da bude oružja jer je bila demilitarizovona i pod navodnom kontrolom holandskih mirovnih snaga,je bežala od zaslužene kazne u pravcu Tuzle.Na tom putu sukobila se na nekih 20 lokacija sa srpsskim zasedama i srpskim jedinicama koje su držale front. Na tim vatrenim tačkama ubijeno je u okršajima preko 5.000 vojnika 28 muslimanske divizije,koji su u cilju sprečavanje zaraze od kolere odmah sahranjeni u masovne grobnice,iz kojih su poske prenošeni u Potočare.
Četvrtak 25.07.2013. 18:57
....nastavak br.1:Jedan broj stanovništva je sigurno umro u toj enklavi iprirodnom smrću iako to niko ne pominje. Jedan broj stanovnika i vojnika koji se nije slagao sa Naserom Orićem i jnjegovom ekipom pljačkaša,ubica i zelenaša,poubijao je sam Naser Orić i o tome postoje svedočanstva samih Muslimana. jedan veliki br.ubijenih ljudi je izmišljen i dan danas su živi. Streljano je oko 500 uhvaćenih vojnika,što je evidentan ratni zločin. Ovo streljanje bilo je akt osvete od strane vojnika čiji su članovi porodice i prijatelji masakrirani iu prethodnim ritualnim ubistvima. Bilo je ovde i osvete iz 1. i 2. svetskog rata,jer zločinci su se u oba slučaja provukli nekažnjeno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online