Četvrtak 25.07.2013.
17:21
Beta

"Iz Srebrenice nestalo 7.692 Muslimana"

Na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu svedočio je veštak optužbe za demografiju Helge Brunborg
 

Brunborg je precizirao da je do 2009. godine, kada je sudu podneo izveštaj, bila identifikovana 5.061 osoba, odnosno 65,8 odsto sa tog spiska, nađena u masovnim grobnicama u okolini Zvornika. Za ukupno 66,7 odsto sa spiska nestalih, do tada je bilo utvrđeno da su mrtvi.

Novije podatke o broju identifikovanih, uskoro će, kako je najavio tužilac Piter Mekloski, sudijama preneti demograf Eva Tabo i istražitelj tužilaštva Dušan Janc.

"Mislim da nikada nećemo naći sve nestale osobe, ali smo sve bliže i bliže", rekao je Brunborg i objasnio je da je do liste nestalih došao ukrštanjem spiska koji je, odmah po padu Srebrenice, načinio Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC), između ostalog, s rezultatima popisa stanovništva Srebrenice iz 1991. i posleratnim glasačkim spiskovima.

Veštak optužbe naznačio je da nije našao "nijedan primer organizovanog lažnog prijavljivanja" nestanka osoba iz Srebrenice, ali je potvrdio da je "bilo grešaka", poput dupliranja imena nestalih, što je ispravljeno.

"Nijedna izmišljena osoba nije bila registrovana kao nestala", kako bi se broj nestalih povećao, rekao je Brunborg, dodavši da su imena svih za koje je nakandno utvrđeno da su živi, uklonjena s liste nestalih.

Mladićev branilac Dragan Ivetić će sutra završiti danas započeto unakrsno ispitivanja Brunborga.

2024 © - Vesti online