Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.09.2013.
17:11
Beta A

"Mladić harizmatičan orijaš golubijeg srca"

Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović negirao je, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da je Mladić ikada tokom rata u BiH, naredio ubijanje civila, nazivajući optuženog "orijašem golubijeg srca".

Bivši načelnik Glavnog štaba VRS Manojlo Milovanović negirao da je Mladić ikada tokom rata u BiH naredio ubijanje civila
 

"Mladić je bio harizmatičan čovek; orijaš golubijeg srca, što znači - nije bio zlopamtilo, bio je strog i pravedan komandant, štitio je potčinjene", rekao je Milovanović, opisujući komandanta VRS čiji je zamenik bio.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Milovanović je odrečno odgovorio na pitanje branioca Branka Lukića da li mu je general Mladić "ikada rekao da je na bilo koji način umešan u ubistva u Srebrenici". Rekao je i da ni od kolega u G S S VRS nije čuo da je Mladić naredio ili bio umešan u ubistva muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

Milovanović je, u glavnom iskazu, pre dva dana, potvrdio da je general Mladić 12. maja 1992. upozorio poslanike da bi razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, kao ratni cilj koji su proklamovali, značilo "genocid".

"Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu ... Pa, to je ... to neće ... Ja ne znam kako će gospodin (Radovan) Karadžić i gospodin (Momčilo) Krajišnik objasniti svetu. To je ljudi, genocid", rekao je tada Mladić, po zapisniku sa sednice.

Na pitanje branioca Lukića da li je Mladić ikada njemu naredio išta nezakonito, bivši načelnik GŠ VRS odgovorio je: "Ne".

Tužilac Dermot Grum posvetio je pretežni deo dodatnog ispitivanja dokazivanju da

Šoja: Bombe prerano eksplodirale

Po završetku Milovanovićevog svedočenja, svedok Milomir Šoja opisao je kako je, kao inženjer elektronike, radio na lanserima modifikovanih avio bombi koje je VRS upotrebljavala na sarajevskom ratištu 1994-95. Šoja je izjavio da je prisustvovao lansiranju jedne takve bombe koja nije doprela do cilja u Sarajevu, već je prerano eksplodirala u gradskom području pod muslimanskom kontrolom. Precizirao je i da je čuo zvuk lansiranja "pet-šest" takvih bombi.

Mladić krajem marta 1995. svojim naređenjem nije poništio nego samo dopunio, Direktivu broj sedam kojom je vrhovni komandant Radovan Karadžić naložio da VRS u Srebrenici stvori "nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez nade u dalji opstanak i život stanovništva".

Milovanović je juče tu Karadžićevu direktivu nazvao "nezakonitom", ukazujući da je Mladić iz svog naređenja izostavio nalog da se stvori "nemoguća situacija" za opstanak civila. To je ponovio - ostao je pri iskazu da ni Karadžićevu direktivu, ni
Mladićevo naređenje
nije video do 2007. uprkos tome što je, pošto mu je tužilac predočio dokaze, prihvatio da je Direktivu broj sedam, preko kurira, on sam poslao podređenim jedinicama.

Milovanović je potvrdio da je u svojoj knjizi o ratu u BiH napisao i da su u Srebrenici "srpske snage učinile nešto što nije trebalo da urade i za šta nema vojnog opravdanja".

POVEZANE VESTI

Petak 20.09.2013. 23:45
Ђенерале,дико наша,жив нам и здрав био много година.
Subota 21.09.2013. 16:11
Nad Srbima je izvrsen do sada nevidjen medijski genocid. Proglasavati za zlocince najposteniji narod na planeti je isko kao okriviti Jevreje za stradanja u evropi od 1941-1945 godine. Ali Bog sve vidi i zna. Njemu se nista ne moze slagati ni podvaliti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online