Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.03.2010.
10:41 >> 12:22h
Tanjug A

Karadžić: Rat su hteli muslimani i Hrvati

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić počeo je jutros izlaganje odbrane u Haškom tribunalu za ratne zločine. U uvodnoj reči on je rekao da "Srbi nisu želeli rat u Bosni i Hercegovini, za razliku od druge strane", ističući da je Jugoslavija mogla biti razbijena jedino u ratu.

"To je mermerna istina i to će se ovde pokazati", naveo je Karadžić, iznoseći odbranu od optužbi za genocid i ratne zločine u Haškom tribunalu, čime je nastavljeno suđenje, prekinuto u oktobru prošle godine, zbog njegovog odbijanja da u njemu učestvuje.

Srpsko pitanje je pravedno i sveto

 

"Braniću svoj narod i njegov pravedni i sveti cilj. Imamo dobar slučaj i dobre dokaze", rekao je Karadžić na početku svoje odbrane i dodao da je srpsko pitanje u ratu u BiH bilo "pravedno i sveto".

Karadžić detaljno objašnjava sudskom veću kako je izbio rat u BiH, navodeći da Srbima rat nije bio potreban, već muslimanima i Hrvatima koji su želelii da izađu iz Jugoslavije.

"Kako je moguće da tužilaštvo ne vidi da je srpski narod najgore prošao u ratu, da je prema njemu učinjena nepravda?", zapitao je Karadžić. On je podsetio da su Srbi u vreme Turaka menjali veru u islam da bi "jedan brat, štitio drugu braću" i zapitao da li sada ponovo treba da dođe do te situacije.

Karadžić je rekao da "politički cilj Srba u BiH nije bila RS, već je to bila Jugoslavija, a da je RS nastala kao nužan i bolan kompromis Srba da se izađe iz Jugoslavije". On naglašava da Tužilaštvo "izbegava da događaje stavi u kontekst, inače bi bilo jasno da je srpska strana bila ta koja je u događajima u BiH popuštala u ime očuvanja mira".

Karadžić je naveo da je "suština krize u ratu u BiH, koja i danas traje, želja muslimana za 100 odsto vlasti u BiH". Kako bi potkrepio tu tvrdnju, on je citirao američkog diplomatu Ričarda Holbruka koji je sagovornike iz SDA pitao: "Šta hoćete da pregovaramo za vas, 30 odsto vlasti u 100 odsto Bosne ili 100 odsto vlasti u 30 odsto Bosne, 100 odsto vlasti u 100 odsto Bosne ne može".

Nema pomirenja dok muslimani krive Srbe za Markale

 

Sudskom veću on je prikazao snimak u prilog tvrdnji da je za eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale odgovorna muslimanska, a ne srpska strana. Na snimku se vide prazne tezge i deo proteze noge, koja se kasnije prikazuje kao pravi deo ljudskog tela. "Na pijaci nije bilo robe, nije bilo ničega, šta je moglo tamo da okupi 300-400 ljudi, od kojih kasnije 200 strada. Nema nišandžije koji bi jednom granatom to mogao da napravi. ", rekao je Karadžić. On je zapitao i "kako može da se očekuje pomirenje Srba i muslimana u BiH, ako muslimani veruju da su im to Srbi uradili, kad nisu".

Karadžić će imati ukupno šest sati za uvodnu reč, danas i sutra. Iznošenju uvodne reči, pored dva člana njegove odbrane, prisustvuje u sudnici i advokat Ričard Harvi, koga je veće ranije imenovalo za branioca u pripravnosti u slučaju da bivši lider RS opstruiše suđenje. Uloga Harvija posle izlaganja odbrane biće tek definisana.

Suđenje će, zatim, u sredu, 3. marta, biti nastavljeno iskazom prvog svedoka optužbe. Haško tužilaštvo je saopštilo da će na početku postupka izvoditi dokaze o zločinima u Sarajevu, o čemu će iskaz prvi dati zaštićeni svjedok KDž-263. Drugi svedok biće Sulejman Crnčalo.

Suđenje Karadžiću počelo je 27. oktobra prošle godine uvodnom rečju tužilaštva, kojoj on nije želeo da prisustvuje, tvrdeći da nije spreman. Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-1995 godine. Uhapšen je u Beogradu u 21. jula 2008, a devet dana kasnije izručen je Tribunalu.

Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.03.2010. 11:45
nema tu sta da govorimo o pravdi toje kriminalni sud osnovan od kriminalisticke amerike i njenih pomagaca kao stosu bler i ostali nemacki kriminalci naravno uz pomoc francuza te cetiri zemlje naj veci osvajaci ili bolje receno otimaci danas caruju i ubijaju svesrpstvo ali moze dragi bog i njima presuditi jednog dana kazu pravda je spora ali ipak dostizna oni su unakazili srpstvo ali moram reci uz pomoc nasih izdajnika na primer kao sadasnjeg rezima borisa tadica izdajnickog.
Ponedeljak 01.03.2010. 12:12
Nije Karadzic slucajno uhvacen i nije slucajno otisao u Hag. To se desilo onda kada je to on htio. Otisao je tamo da i dalje brani srpstvo od lazi i klevete. To je pravi Srbin i ja sam licno ponosan sto imamo Karadzica, Mladica, Seselja... Zelim mu zdravlje, puno srece, strpljenja i istrajalosti u odbrani pred haskim Tribunalom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online