Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.07.2013.
05:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Porodica kao Jugoslavija u malom

Pre 37 godina u Travniku se rodio Vjekoslav Kramer i od malih nogu maštao da jednog dana, kad poraste, postane glumac. Međutim, život je drugačije odlučio i on je postao jedan od najpopularnijih kuvara ovog regiona, a njegova TV emisija na jednoj od bosanskih televiziji - najgledanija.

Vjekoslav Kramer
 


- Vreme brzo prolazi i čini mi se da su se moji klinački snovi brzo i lako raspršili pred gladnim stomakom - šali se ovaj nasmejani kuvar.


Već 10 godina Kramer vodi edukativnu emisiju o kuvanju i pri tom se sjajno zabavlja.


- Moja jedina prednost ili kako neki kažu, magija, jeste u tome što sve u životu radim iz ljubavi i to se oseća. Lakoća života je u praćenju sopstvenih osećanja, a ako ovo uprostimo, onda je još jednostavnije; kad sam ljut - kuvam, kad sam srećan - kuvam, kad sam tužan - opet kuvam i usput eksperimentišem isprobavajući ukuse i prave začine života - kaže dobro raspoloženi Vjeko dok sedimo na jednom novosadskom salašu.

STRUK NA MUKAMA
- Travnik je poznat po dobrom zalogaju, pa sam odmalena imao vrlo stroge kritičare. U mojoj porodici, kao i celoj bližoj i daljoj familiji sa kojima se viđam za praznike, katoličke, pravoslavne ili muslimanske, hrana je izuzetno važna, ako ne i najvažniji deo našeg porodičnog kolorita. Naime, moja porodica je Jugoslavija u malom. Majka mi je Srpkinja i zove se Ana, tata je Hrvat i ime mu je Zlatko, a moja sestra Ivana živi u Minhenu i udata je za Crnogorca. Venčani kumovi mojih roditelja su muslimani. Svi se mnogo volimo i poštujemo. Kad je katolički Uskrs, slavimo ga, pravoslavni, takođe, Božić, jedan i drugi, obavezno sa tradicionalnim kulinarskim receptima koji prate i jednu i drugu svetkovinu, a tu je i Bajram. Kod kumova smo išli na Bajram i Ramazan, pa su tu naši iftari i tako druženja i uživanja u kulinarskim specijalitetima sva tri naroda su sastavni deo mog života od malih nogu - kaže Vjekoslav objašnjavajući da su mešovita porodica prirodno uslovile njegov odnos prema hrani.

Kuvari sveta u Americi: Vjekoslav Kramer
 


- Kad se čulo ukus jednom razigra, potreba za istraživanjem drugih kuhinja, neminovno raste. Pored toliko verskih praznika i bogatih trpeza, strada struk, ali mi ne odustajemo već uprkos višku kilograma nastavljamo da uživamo u hrani. Dakle, jasno je da nisam jak zagovornik zdrave ishrane. Pripadam onim kuvarima, koji smatraju da su sve namirnice neophodne u ishrani i zato ih mora biti na trpezi, a to je već uživanje - kaže smejući se naš sagovornik, dok uz slast tamani prženice i jogurt za doručak.

Muzički čas

- Moj pristup u radu sa srednjoškolcima je sasvim drugačiji od ostalih profesora, posebno kad je reč o praktičnom delu - kuvanju. Na primer, ako radimo marokanska jela, snimim CD sa marokanskom muzikom, napravim takav ambijent i pustim im muziku. Donesem marokanske začine i recepte i onda se svi dobro zabavljamo, a još bolje učimo, odnosno kuvamo - otkriva Vjekoslav.


Slovenski stil

- Leto ću provesti na Islandu, a gde god da putujem, na bilo koji kraj sveta, pokupim što više recepata i pokupujem što više začina karakterističnih za to podneblje, tu državu u kojoj sam. Pa, kad se vratim, recepte dobro pregledam, isprobam, a onda ih dodatno slovenizujem, kako bi ta jela bila što približnija našem podneblju i našem ukusu.

 

Fotografija kao strast

- Moja velika strast je i fotografija. Obožavam kad imam slobodnog vremena, na bilo kom kraju sveta, da dohvatim foto-aparat i da slikam sve što mi uđe u blendu. Moje fotke su pune ljudi, ulica, voća i povrća, slikam i malog nećaka, sestre, rublje koje se suši, decu dok se igraju ili staricu na pijaci - priča Vjekoslav.

- Moja sestra Ivana obožava princes krofne i kad ona dolazi iz Minhena, u kući se priprema prava gozba za nju i zeta. S druge strane, ja sam lud za ružicama i baklavom, a mama i tata vole neke druge poslastice, tako da nikad kraja kaloričnim uživancijama - kaže Vjekoslav.
Od najmlađih godina voleo da gleda šta njegova majka kuva.

RAZVIJANJE KORA
- Imao sam tri i po godine kad je mama otputovala u Cirih na dve nedelje, na neko ispitivanje i probno lečenje migrene. Prvih nekoliko dana jeli smo samo prženice, jer su bile vrhunac tatinog kulinarskog umeća, ali nam je dosadilo i jednog dana sam mu rekao da deca moraju da jedu i supicu - seća se Vjekosav kako je preuzeo kutlaču.


- Zapanjeno sam ga gledao i rekao da je to baš prosto i da ja znam da skuvam supu. Tata mi je primakao stolicu šporetu, napunili smo lonac vodom, sipao sam vegetu, očišćenu i iseckanu šargarepu, zelen, biber, krompir i sve ostale začine i ostavio da kuva na tihoj vatri. Kad se povrće skuvalo, smućkao sam griz i mleko i umesto mamine supe sa noklicama, skuvao sam krem supu. Ona je do današnjeg dana ostala moj tajni specijalitet, koji u porodici svi volimo.


Posle je njegova baka po majci Vojka, koja je živela na selu, koristila svaku priliku da ga nauči nekom novom kulinarskom umeću.


- Sa nepunih šest godina sam naučio da mesim testo i razvijam kore za pitu, a onda se baka Nada, tatina mama, osetila izopštenom, pa me je brže-bolje ona naučila da spremam sladoled. I tako je to išlo u nedogled - priča veselo Vjekoslav.


- Život mi je bio olakšan jer nisam lutao i posle osnovne sam upisao srednju kuvarsku, zatim višu kuvarsku školu, a docnije sam položio i majstorski ispit, pa povremeno radim i kao profesor na višoj školi, ali i u marketingu Mek Donaldsa i na televiziji. Sve u svemu ja sam jedan od retkih srećnika iz mog okruženja koji radi posao u kome uživa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online