Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 11.07.2013.
20:12
Beta A

Svedok: Karadžić hteo pregovore, a ne da se proliva krv

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši član rukovodstva Srpske demokratske stranke Savo Ćeklić izjavio je danas pred Tribunalom u Hagu da Karadžić nikada nije predložio da Muslimani i Hrvati budu uklonjeni sa srpske teritorije u BiH.

Bivši predsednik Repbulike Srpske Radovan Karadžić
 

Po Ćekliću koji je bio član Glavnog odbora SDS, Karadžić se, kao lider te stranke, "uvek" zalagao za suživot i mirno rešenje bosanske krize pregovorima.

"Karadžić je uvek govorio: 'Bolje pregovarati sa Muslimanima i Hrvatima 100 godina, nego da se prolije i jedna kap krvi'", rekao je Ćeklić.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je, pored ostalog, za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, 1992-95. godine. Ćeklić je izrazio i žaljenje što muslimanska i hrvatska strana nisu imale "takvog političara i velikog čoveka" jer bi se, da jesu, kriza rešila mirnim putem.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Katrina Gustafson (Catrina Gustafšon) je svedoka pitala da li je ikada čuo Karadžićeve reči:
 

"Nijedan muslimanski temelj neće biti postavljen na srpskoj zemlji... Prvi i svi drugi koji budu postavljeni biće dignuti u vazduh... Zato što je ovo borba do kraja - borba za životni prostor".

Odgovarajući odrečno, Ćeklić je kazao da i on "ima zemlju u Hercegovini" koju "nikad ne bi dao Muslimanima". Tokom svedočenja, Ćeklić je rekao i da su, tokom Drugog svetskog rata, "Muslimani pisali Fireru: Dragi naš Fireru, uvek ćemo biti s
tobom i zajedno s Hrvatima uništiti Srbe".

Predočavajući dokumente SDS, zastupnica optužbe kazala je svedoku da je ta partija polagala pravo na veći deo teritorije BiH.

"Srbi u BiH imali 70 odsto vlastite zemlje... Srbi nisu svoju vlast nametali drugima - vladali su gde su u većini. Gde nisu bili u većini, nisu želeli nikog da potčine; gde su bili u većini nastojali su da na najdemokratskiji način da to reše", odgovorio je
Ćeklić.

Svedok je, na sugestiju tužiteljke Gustavson, potvrdio da je BiH napustio nedugo posle početka rata i da je 1993, kao član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, bio član gradske vlade. Na tužiteljkinu tvrdnju da je zbog falsifikovanja fakultetske diplome bio otpušten 1996, Ćeklić je odgovorio da to nije tačno i da je
sam dao otkaz i preselio se u Bijeljinu, gde je dobio profesorski pošao.

Odgovarajući na dodatna pitanja optuženog, Ćeklić je kazao i da Karadžić "nema ništa s optužbama da je nacionalista".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 21:31
Oduvek se znalo da su ustaše i balisti isto kao nacisti i fašisti
Četvrtak 11.07.2013. 23:36
...kadija te tuzi on te i sudi...banda belosvetska *ebo ih hitler, on i neznadu gde je bisna a kamoli gde je Glog na kom se radjaju samo bocke.
Petak 12.07.2013. 14:02
Лепо би било објавити ово писмо (подршка Хитлеру!) на Вестима,да неуки и заведени муслимански народ види ко му је стварно радио о глави у претходним деценијама!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online