Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 11.07.2013.
20:12
Beta A
Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši član rukovodstva Srpske demokratske stranke Savo Ćeklić izjavio je danas pred Tribunalom u Hagu da Karadžić nikada nije predložio da Muslimani i Hrvati budu uklonjeni sa srpske teritorije u BiH.
Četvrtak 11.07.2013.21:31
Oduvek se znalo da su ustaše i balisti isto kao nacisti i fašisti
Četvrtak 11.07.2013.23:36
...kadija te tuzi on te i sudi...banda belosvetska *ebo ih hitler, on i neznadu gde je bisna a kamoli gde je Glog na kom se radjaju samo bocke.
Petak 12.07.2013.14:02
Лепо би било објавити ово писмо (подршка Хитлеру!) на Вестима,да неуки и заведени муслимански народ види ко му је стварно радио о глави у претходним деценијама!
Petak 12.07.2013.16:46
Дана 1. новембра 1942., Узеир-ага Хаџихасановић, истакнути члан предратног југословенског муслиманска организација (ЈМО), Мустафа Софтић, ратни градоначелник Сарајева, и Суљага Салихагић из Бања Луке, написали су "Меморандум Народног Муслиманског Комитета", који су послати Адолфу Хитлеру тражећи да босански муслимани буду део нацистичког Новог Поретка у Европи. У том меморандуму, Адолф Хитлер се назива "наш драги вођа". Вође босанских муслимана су тражиле од Адолфа Хитлера да створи босанску муслиманску државу. Они су писали да су их Срби и Хрвати оптужили да су Пета колона која је "желела и радила како би се олакшало немачко уништење Југославије.
Petak 12.07.2013.16:46
Муслимани су послали осам захтева Хитлеру: Прво, они су тражили од Хитлера да област деловања "босанске муслиманске легије" под командом мајора Мухамеда Хаџиефендића, треба проширити. Муслиманска Легија је била босанска муслиманска војна формација под нацистичком контролом. Дакле, чак и пре него што је формиран Ханџар, босански муслимани су већ имали активну нацистичку формацију, не слажући се, Војни Канал тврди да су босански муслимански лидери забрањивали сарадњу са нацистима. Легија Босанских Муслимана ће касније формирати језгро Ханџар дивизије. Тражили су да Легија треба да буде преименована у "босанску гарду".
Petak 12.07.2013.16:48
Друго, босанска гарда ће укључивати све муслиманске војне формације у Босни или у НДХ, изузев босанских муслиманских добровољца на Источном фронту, као што су оне у 369-тој Реинфорцед пешадијском пуку, који се бори код Стаљинграда у том тренутку, и босанске муслиманске војнике у усташким јединицама. Трећи захтев је да ће "босанска гарда" бити опремљена, наоружана и под командом немачке војске. Четврти захтев је да цена и трошкови немачких мера буду преузети из прихода од босанских рудника и шума. Пети захтев је био да све акције усташких јединица у Босни буду под контролом и да буду одговорне. Шести захтев је био да ће посебна муслиманска држава бити формирана у НДХ од стране Хитлера
Petak 12.07.2013.16:51
"На овом простору 'Жупа Босна' ће бити формирана са главним градом у Сарајеву. Шеф те државе ће бити искључиво именован од стране Хитлера ". Седми захтев је био да Хитлер оснује Народну социјалистичку или нацистичку партију у 'Жупи Босни' или босанској Муслиманској држави. Осми захтев је био да Босна добије топло-водну луку на Јадрану у Плочама.Хтели су контролу над јужном Босном, где су италијанске и црногорске снаге биле доминантне.Тако, истакнути босански муслиман,члан Југословенске муслиманске организације,Хаџихасановић,босанско-муслимански градоначелник Сарајева 1942,Софтић и политички лидер босанских муслимана из Бања Луке,Салихагић,су затражили да Босна буде део нацистичког
Petak 12.07.2013.16:52
Новог Поретка у Европи под вођством Адолфа Хитлера. Штавише, реис-ел-улема, босанских Муслимана, лидер муслиманске заједнице у Босни, хафиз Мухамед Панџа, је подржао блиску сарадњу са нацистичком Немачком. Ово јасно оповргава погрешан захтев у епизоди Бојног Канала да су лидери босанских муслимана забрањивали сарадњу са нацистима. Заиста, показује се да су лидери босанских муслимана, својом слободном вољом одабрали да буду део нацистичког реда Адолфа Хитлера у Европи. Укратко, босански муслимански лидери били су спремни да постану нацистички сарадници још из почетка. Босански муслимански лидери су изјавили да Босна мора да освоји слободу и аутономију или независност, која је одбијана
Petak 12.07.2013.16:54
од стране светског јеврејства и енглеског империјализма, комунизама и слободних зидара.Лидери босанских Муслимана су изјавили: "Бошњаци-муслимани су део од 300 милиона припадника исламске нације са Истока,који могу да достигну своје ослобођење само у борби против енглеског империјализма, светског јеврејства, слободних зидара и бољшевизма, на челу немачког народа под руководство њеног Фирера".Босански муслимански лидери су нагласили да су део ширег муслиманског света, или Муслиманског калифата.Они себе виде као део овог већег глобалног муслиманског блока.Они се идентификују са муслиманским калифатом - глобалном муслиманском заједницом,а не са Европом или са Словенима.
Petak 12.07.2013.16:56
Њихова идентификација је била заснована на верској основи - исламу.Они су одбацили своју заједничку етничку идентификацију са Србима и Хрватима,као Словенима и видели свој идентитет у религиозним термину - муслимани.Хафиз Мухамед Панџа, реис-ел-улема,лидер муслиманске заједнице у Босни,био је адвокат и председник регрутне комисије за нацистичке СС дивизије. Велики муфтија није имао потребе да га убеђује или било које друге од босанских муслимана, верских или политичких лидера да се придруже нацистичким разлозима и ратним напорима.Иронија је то,да је хрватски усташки режим тај,који се противио стварању муслиманске нацистичке СС дивизије,а не сами босански муслимански лидери. Заиста
Petak 12.07.2013.17:05
Заиста,босанско-муслимански лидери су тражили и захтевали да им се да удео у нац. војним снагама. Мустафа Софтић (1898-1990) је био ратни градоначелник босанских муслимана у Сарајеву од 1942. до 1945.Он је дипломирао на шеријатској гимназији или шеријатској средњој школи и радио је као администратор у Вакуфу,зграда или имовина намењена Исламској заједници или за добротворне сврхе.Године 1945.,после рата у Сарајеву, Војни суд га суди за колаборацију са нацистима и осуђује на 5 година затвора и одузимања имовине.Он је био 7,5 м. у затвору и после се настанио у Кисељаку!-Све ово само да се види како су усташе и остале нацистичке слуге били кажњавани у непомениковој држави!А Србима-метак!?

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)