Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 04.07.2013.
16:55
Beta A

Ešton i File: BiH da uči od Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo su napravili istorijski iskorak prema Evropskoj uniji (EU) i to je od izuzetnog značaja za ceo zapadni Balkan, posebno jer se Hrvatska pridružila EU 1. jula. To u zajedničkom tekstu za banjalučki "Glas Srpske" pišu zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File povodom prošlonedeljne odluke EU da započnu pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.

Srbija i Kosovo su napravili istorijski iskorak ka EU: Štefan File i Ketrin Ešton
 

"Sporazum Srbije i Kosova odražava njihovu odlučnost da svoju budućnost vide u EU i zasnovan je na predanosti ka doprinosu trajnom pomirenju u regiji. To, takođe, pokazuje kredibilitet politike proširenja EU. EU ispunjava svoja obećanja kada zemlja pristupnica ispunjava neophodne kriterijume", piše u tekstu.
 

Ešton i File ističu da je priznavanjem napretka koji su Srbija i Kosovo postigli u normalizaciji međusobnih odnosa, EU prepoznala odvažnost premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija "prilikom zaključivanja nedavnog revolucionarnog sporazuma". Oni dalje navode da se dve značajne lekcije mogu naučiti iz iskustva Srbije i Kosova, kako bi se izbeglo da Bosna i Hercegovina zaostane za drugim zemljama regiona.
 

Prvo je "hrabro i odvažno vođstvo - u slučaju Srbije i Kosova, premijeri Dačić i Tači su postigli kompromis koji je, iako nije idealan ni za jednu stranu, pomogao da krenu napred. Bez političke hrabrosti i odlučnosti evropska perspektiva BiH neće napredovati", upozoravaju Eštonova i File.

Drugo, ističu oni, slušati građane je od ključnog značaja: "Građani regiona, a sigurno i BiH, žele ne samo da imaju poslove, trgovinu i investicije, već i da žive zajedno u miru. EU pomaže da se sve to ostvari... Verujemo da političari moraju biti odgovorni građanima, a prošlog meseca smo videli da je taj osećaj prisutan i na ulicama nekoliko gradova u BiH", piše u tekstu. Navodeći da je EU u BiH partner, Ešton i File poručuju da je ponuda jasna, ali da se čini da su kratkoročni stranački ili etnički interesi važniji od odluka o dugoročnoj budućnosti.
 

"To se hitno mora promeniti, a ostvarivanje te promene je pitanje i za političke lidere i za narod", ukazali su evropski zvaničnici.
 

Oni smatraju da politički lideri Bosne i Hercegovine napokon treba da se pozabave pitanjem sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", kako bi okončali diskriminaciju. Time će biti otvoren put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za podnošenje verodostojnog zahteva za prijem u EU.
 

"Znamo da sprovođenje presude "Sejdić i Finci" ne može rešiti sve izazove sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. No, verujemo da se oni mogu rešavati kasnije, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala u procesu pristupanja EU", konstatovali su Ešton i File.  Oni zato postavljaju pitanje o tome "da li je BiH srećna zbog toga što zaostaje, dok njeni susedi idu napred".
 

"Evropska unija ne može i neće vama nametati vašu budućnost. Mi ćemo vam pomoći, ali, na kraju, Bosna i Hercegovina je odgovorna da sada preduzme prave korake, ako je evropska budućnost ono što njeni građani žele", zaključili su Ketrin Ešton i Štefan File.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.07.2013. 17:54
Istu takvu normalizaciju odnosa tražite izmedju RS i Federacije, pa da se napokon rastanemo ! Nezavisna Republika Srpska !
Četvrtak 04.07.2013. 17:03
Јебем вам матер и једном и другом са слике. Оставите нас на миру семе вам јебем. Идите цепајте Француску, Немачку, Италију. Говеда брдска, хоће православље да униште. Највећи кривци за то су говна од политичара на власти код нас. Треба прекнути било какву вест о Европи и уласка у њу, прекинути увоз и извоз и радити искључиво на свим проблемима само у сопственој држави. Само је најважније прекинути сваки контакт са свим непријатељима макар и по цену највећих санкција у историји. Уколико се то не деси, за 10 година ће од Србије настати 5 држава. ЈЕБЕМ ВАМ МАТЕР ЕВРОПО ЈЕБЕМ ТИ МАТЕР НИКОЛИЋУ УСТАШО ЈЕБЕМ ТИ МАТЕР ВУЧИЋУ ПИЧКО УСТАШКА
Četvrtak 04.07.2013. 18:45
Шта да уче?Како се експресно и за џабе издаје земља?Јака ми наука...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online