Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 03.07.2013.
04:25
Ž. Marković - Vesti A

Komšije, pokažite i gaće

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, sada je to potpuno jasno, dočekuje nespremna, a taj javašluk bi mogao da proizvede velike posledice i probleme po građane koji se odluče na odlazak preko granice, duge više od 1.000 km.

Čelnici granične policije BiH na graničnom prelazu sa Hrvatskom
 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske nedavno je potvrdilo da će na svim graničnim prelazima sa BiH kontrole biti znatno pooštrene. Iako niko o tome otvoreno ne govori, nezvanične informacije govore da će hrvatski graničari, bar u početnom periodu, dosledno poštovati sva pravila Evropske unije. U prevodu to znači istresanje do gaća, što podrazumeva detaljne kontrole putnika i vozila kao i doslednu primenu pravila da svaki građanin BiH koji prelazi granicu sa Hrvatskom mora imati 100 evra po danu boravka u toj zemlji.

Oprez dijaspori

Za građane BiH koji žive u dijaspori i imaju uredna dokumenta zemalja Evropske unije u kojima žive, ne bi trebalo biti problema na graničnim prelazima. Ako, pak, budu pokazivali dokumente BiH, mogu očekivati da budu podvrgnuti nešto žešćim kontrolama. Zato je vrlo važno da budu upoznati sa činjenicama o prenošenju stvari preko granice, naročito hrane.

- Nakon 1. jula za ulazak i boravak u Hrvatskoj svim stranim državljanima biće potrebno 100 evra po danu. Ukoliko poseduju overeno garantno pismo fizičkog ili pravnog lica iz Hrvatske, ili pak dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, osoba je dužna pokazati dokaz o posedovanju 50 evra po danu. Državljani BiH će u Hrvatsku moći da uđu i sa važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja. Tu se ubrajaju putnički čekovi, čekovne knjižice i kreditne kartice. Može se dokazati posedovanje sredstava za izdržavanje i u konvertibilnim gotovinskim novčanim sredstvima - rečeno je u hrvatskom MUP-u.

Velike kazne

Za utehu građanima BiH je i činjenica da su iste informacije plasirane u javnost i u danima kada je ukinut vizni režim sa zemljama EU. I tada su se pominjale brutalne kontrole na prelazima u Sloveniju, i traženje novca na uvid, ali na kraju su samo retki imali neugodna iskustva i probleme, dok je većina građana prelazila bez problema.

Granični prelaz Gradiška
 

Druga izuzetno važna stvar za prelazak granice jeste i dokument koji će biti tražen na prelazima. Iako su postojali pokušaji, građani BiH, bar zasad, u Hrvatsku više neće moći sa ličnom kartom, već će morati da imaju biometrijski pasoš. Pregovori su trajali mesecima, ali nisu bili uspešni, zbog kako saznajemo, čak i bahatog ponašanja pojedinih članova delegacije iz BiH. Ipak, konačnu odluku doneo je Brisel, jer da se samo Zagreb pitao, ne bi bilo većih problema.

Neum, centar života

Dobar deo građana BiH koji je letovao u Hrvatskoj, a ne želi na more u Crnu Goru, ovog leta će kao svoju destinaciju odabrati jedini primorski grad u BiH, a to je Neum. Turistički radnici u Neumu očekuju da vrhunac sezone bude upravo jul kada Hrvatska uđe u EU. Očekuju da će Neum imati velike koristi od toga i da će brojni građani BiH, iako su putevi do tog gradića veoma loši, ipak pokušati da izbegnu gužve i neugodne kontrole na granici i provedu odmor u jedinom letovalištu u toj zemlji.

Sagovornik "Vesti" iz Ministarstva spoljnih poslova BiH koji je zbog prirode posla pristao da govori samo anonimno, otkrio nam je neke interesantne detalje koje je dobio iz Zagreba.


- Iz kontakata sa tamošnjim zvaničnicima dobio sam informacije o bahatosti pojedinih članova delegacije BiH u razgovorima sa Zagrebom i Briselom. Navodno su se ponašali kao da mi treba da odobrimo Hrvatskoj da njeni građani ulaze u BiH sa ličnim kartama, a ne obrnuto. To još jednom potvrđuje kontinuitet promašaja spoljne politike ove zemlje - kaže naš sagovornik.


On otkriva da su ga hrvatske kolege upozorile na neke stvari koje će posebno biti rigorozne prilikom prelaska granice.


- Oni će se zaista slepo pridržavati pravila o prenosu hrane, robe biljnog i životinjskog porekla, što će proizvesti velike probleme jer naš svet je navikao da, kada krene na more u Hrvatsku, ponese vreću krompira, nekoliko kilograma paradajza, meso i slične artikle. Sve to će biti oduzimano, a verovatna je mogućnost i plaćanja velikih kazni pa je građanima bolje da ne rizikuju - kaže naš sagovornik.

Gužva na Gradišci

Pošto dijasporci uglavnom u BiH ulaze preko graničnih prelaza sa Hrvatskom na severu zemlje, preporuke nadležnih idu u pravcu da se maksimalno izbegava granični prelaz u Gradišci. To je, naime, jedini prelaz na tom delu granice sa Hrvatskom preko koga je moguć promet roba i biljnog i životinjskog porekla, pa se na njemu očekuju stalne gužve i veliki broj teretnih vozila. Taj prelaz sa bosanske strane je i dalje prilično neuslovan i celi proces se uglavnom odvija u jednoj traci. Zato se građanima preporučuje da koriste manje prometne prelaze poput onoga u Donjoj Gradini, Šamcu ili Brodu.

Kontradiktorne informacije koje su se prethodnih nekoliko meseci pojavljivale u medijima po pitanju načina na koji će ubuduće funkcionisati režim ulaska u Hrvatsku, izazvale su popriličnu konfuziju i među turističkim radnicima u BiH. Iako je sezona godišnjih odmora, maltene, pred vratima, brojne turističke organizacije iz BiH još ne znaju na koji način da organizuju aranžmane za one koji planiraju da ovo leto provedu na Hrvatskom primorju.

Izvoz na čekanju

Čekaću da se uhodaju: Slađana Pupavac

Slađana Pupavac iz Banjaluke kaže za "Vesti" da ove godine sigurno neće putovati u Hrvatsku na more, a izbegavaće svaki put u EU dok se granični režim ne stabilizuje.


- Prema informacijama u medijima, moglo bi da bude velikih problema na granici, ali očekujem da se to stabilizuje za nekoliko meseci, jer ne verujem da Hrvatskoj odgovara da maltretira građane zemlje sa kojom ima najdužu granicu. Ne moram u Hrvatsku niti dalje u EU u narednom periodu, pa ću sačekati da prođe određen period dok se sve to ne uhoda. Pitanje je, međutim, da li će baš svi naši građani prihvatiti ta nova pravila, ali verovatno će rigoroznije kontrole u prvim nedeljama dosta uticati i na ponašanje onih koji baš i ne vole da poštuju pravila - kaže Slađana.
 

Gužva na graničnom prelazu
 

Za razliku od običnih građana i turističkih radnika koji još razbijaju glavu šta će se dogoditi kada Hrvatska uđe u EU, situacija sa domaćim poljoprivrednicima je prilično jasna. Zbog neispunjavanja strogih evropskih uslova kvaliteta iz BiH će u Hrvatsku, posle 1. jula, neće moći da se izvozi praktično - ništa!

Poljoprivrednici u problemu: Mišo Maljčić

Prema rečima sekretara Saveza udruženja poljoprivrednika RS Miše Maljčića, evropske direktive koje je po pitanju uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH dobila Hrvatska nalažu striktnu zabranu uvoza gotovo svega, izuzev ribe i meda.


- Čak i ovo što su nam dozvolili da izvozimo, a to su riba i med, nećemo moći da realizujemo zbog simbolično male domaće proizvodnje. Iako su naši proizvodi često mnogo kvalitetniji od onoga šta uvozimo iz Evrope, činjenica je da posle 1. jula, kada Hrvatska uđe u EU, tamo nećemo moći da izvozimo mleko, meso, živinu, jaja i još mnogo štošta. Za ovakvu situaciju isključivi krivac su naše vlasti koje nisu gotovo ništa uradile da spreče ovakav scenario. Tu pre svega mislim na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je skrštenih ruku sve nemo posmatralo - kaže Maljčić.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.07.2013. 07:29
Hrvatsku granicu prelazim uvek praznog gepeka i sa kreditnom karticom, a sta prevozim to nikad ne otkriju, glupavi zapadni balkanci.Neka im je na zdravlje u novom savezu sa Nemcima i Madjarima!
Sreda 03.07.2013. 09:49
e pa "dragi" "bosnjaci" tako vam i treba , umesto da ste gledali na prirodnog saveznih , tj srbiju , gde je veliko trziste , gde se uvek lepo poslovalo , vi ste grunuli grlom u jagode , poslusali ste ove konjusare , krvavo zaratili sa nama , odrekli ste se vashih korenova .. zbog cega ? eee , da ste ucili nesto iz istorije znali bi ste za sta sluzi bosna , KOLoNIJA eto sta ste , a bogami bicete i savremeni konc logor nista in nista out. ali sa druge strane bice dobro od sada ce na parenje slovenke,doci u bosnu.da ne budem pristrasan toliko jedan deo vazitoga i za srbiju zahvaljujuci eurosplepaca koji vide nasu zemlju
Sreda 03.07.2013. 12:24
Jad, ludost i beda su duboki koreni na nasim prostorima i narodu.Dok se jedni raduju drugi pljuju i psuju kod istog rezultata.Ja nedam to sto sam dobio (izgubijo) ! A sta je to sto ti nedas ? JA neznam sta nedam ali ja nedam, pa crknite.Vazno je da sad Brisel donosi odluke o prelazu robe i putnika na nasim prelazima.A od 1 Jula nece se moci prakticno nista uvoziti u HR, zbog neispunjavanja strogi EU uslova, u isto vreme EU firme vec godinama imaju filijale: Obi, Metro, DM itd,itd,ali nebi im smetalo malo domaceg meda i ribe, mozda malo sume jer to jos nije zagadjeno. E pa nazdravlje Sisanje !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online