Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 02.07.2013.
19:12
Beta A

Erdemović: Streljali smo više od 1.000 Muslimana

Na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, bivši vojnik Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović u utorak je svedočio o tome kako je, sredinom jula 1995, u okolini Zvornika učestvovao u streljanju više od 1.000 Muslimana iz Srebenice.

Ratko Mladić

Broj zarobljenika koje je 16. jula 1995. na farmi Branjevo kod sela Pilica, ubio zajedno sa još sedmoricom pripadnika 10. Diverzantskog voda VRS, Erdemović je procenio na "između 1.000 i 1.200".


U to vreme, taj odred je bio pri Glavnom štabu VRS, potvrdio je on.


Tadašnjeg komandanta VRS, generala Mladića (70), optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima pošto je 11. jula 1995. VRS osvojila tu enklavu pod zaštitom UN.


Na farmu Branjevo, Erdemovića i druge vojnike, po svedokovoj izjavi, doveo je iz Zvornika "visok i korpulentan potpukovnik VRS", koji je imao "prosedu kosu".


Potpukovnikovo naređenje da "civili" koji će stići autobusima, moraju biti pobijeni, diverzantima je preneo vođa njihove grupe Brano Gojković. Potpukovnik je zatim otišao s farme, a nedugo zatim stigao je prvi autobus.


Muškarci u civilnoj odeći, neki s povezima preko očiju i vezanih ruku, zatim su, izjavio je Erdemović, u grupama od po desetak izvođeni pred streljački stroj. Na poljani iza zgrada, s leđa su ih streljali Erdemović i drugi pripadnici 10. diverzantskog odreda: Brano Gojković, Franc Kos, Marko Boškić, Aleksandar Cvetković, Vladimir Golijanin.


Po Erdemovićevom iskazu, streljanje Muslimana iz "15 do 20 autobusa" trajalo je od 10 sati ujutro do 15 ili 15.30 sati popodne, kada je ubijanje preuzela druga jedinica VRS iz Bratunca.


Na kraju streljanja, pojavio se ponovo potpukovnik VRS, čije ime Erdemović kaže da nikada nije saznao. Diverzantima je rekao da u obližnjem selu Pilica ima "još oko 500 zarobljenika koje treba pobiti", ali su oni to odbili da učine.


Zarobljene u Domu kulture u Pilici su, umesto njih, ubili vojnici VRS iz Bratunca, kazao je Erdemović, potvrdivši da je iz kafane preko puta Doma video leševe i čuo eksplozije i pucnjavu.


Po svedokovom opisu, potpukovnik VRS koji je vojnike vodio da streljaju zarobljene Muslimane, mogao bi biti Ljubiša Beara, osuđen pred Tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Usled nedostatka dokaza, međutim, do sada na suđenjima u Hagu nije utvrđeno da je to bio Beara, tadašnji glavni oficir za bezbednost Glavnog štaba VRS.


Erdemović je precizirao da je direktno nadređeni 10. diverzantskom odredu i njegovom komandantu Miloradu Pelemišu bio šef obaveštajnog sektora GŠ VRS pukovnik Petar Salapura. Po Pelemiševom naređenju, opisao je svedok, pripadnik Odreda zvani "Zoki" u centru Srebrenice je 11. jula 1995. zaklao jednog Muslimana, iako je Pelemiš pre ulaska u enklavu naredio svojim vojnicima da ne naškode civilima, nego da ih upute na lokalno fudbalsko igralište.


Erdemović je 1996. godine uhapšen u Srbiji, pošto je o zločinu na Branjevu ispričao američkoj novinarki, a potom je izručen u Hag. Pred Tribunalom je priznao krivicu za taj zločin, u okviru nagodbe sa tužiocima. Osuđen je na pet godina zatvora, a na slobodu je pušten 2000. pošto je izdržao kaznu u Norveškoj.


Proteklih godina, svedočio je na suđenjima Radislavu Krstiću, Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku, Momčilu Perišiću, Vujadinu Popoviću i Radovanu Karadžiću. Erdemovića će sutra unakrsno ispitivati branioci generala Mladića.


Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.07.2013. 22:48
Kada Tribunalu nedostaje nekaki dokaz za Mladicenu krivicu,oni odmah pozovu Erdemovica. Zasto ovome drogirasu dozvoljeno da svedoci?? Vise nego jedan put je uhvacen u lazno svedocenje,i opet se pojavljuje
Utorak 02.07.2013. 22:57
Da pitam ove dva tri Ustase ovde,koji misle da komentarisu "svedocenje" ovog drogirasa-jel znate vi,sta je sve ovaj pricao na sudjenju pokojnom Milosevicu??
Četvrtak 11.07.2013. 11:55
@vladimir To sto pricate za Batka je trazenje opravdanja za svoje zlocince. Koje dvoje djece? Imena? Koja batkova zena? Ime Prezime? Koji roditelji pobijeni? Batko je iz Danilovgrada kod Podgorice.Ko mu je mogao pobiti roditelje? Pozdrav iz Podgorice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online