Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 30.06.2013.
00:01
Srna A

Dodik: BiH ne mora u Evropu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da evropska perspektiva BiH nije moranje, niti podrazumijeva promenu njenog unutrašnjeg uređenja.

BiH je složena zemlja: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

"I Evropa ima složene zemlje, naprimer, Belgiju, koja je složena zemlja i ne vidim zašto bi BiH bila problem ako je složeno uređena. Mi nismo protiv evropskog puta. To nije sporno, samo je pitanje nestabilnosti Evrope i činjenice šta će biti s Evropom", izjavio je Dodik Srni i nemačkoj državnoj televiziji ARD.

"BiH nikada nije bila samostalna"

Dodik je rekao da je veliko pitanje da li će BiH preživeti i opstati s obzirom da kroz istoriju nikada nije bila samostalna, jer se nalazila uvek u sastavu velikih imperija.

"BiH je 500 godina bila u sastavu Otomanske imperije, nekoliko decenija u Austro-ugarskoj, kasnije u dve Jugoslavije... Postoji neko davno samostalno organizovanje Bosne, ali tada ovde nije bilo Turaka i islama i tada su na tom prostoru živeli neki drugi ljudi, neke druge vere", podsetio je Dodik.

Predsednik Srpske je konstatovao da Evropa očigledno nije ono što je bila pre pet godina i da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nisu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju saradnju sa Evropom.

Govoreći o evropskom putu bivših jugoslovenskih republika, Dodik je ocenio da je dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada i Srbija, koja je, kako je naveo, dobila neke uslovne datume.

"Kada pričamo o tim integracijama, meni kao čoveku, koji se seća jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija, obavezno dolazi misao i pitanje šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU i da tamo budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumoljive, imamo to što imamo", rekao je Dodik.

Što se tiče BiH, predsednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te reči i da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala.

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život", istakao je Dodik.

BiH će se, kaže predsednik Dodik, mnogo patiti da bude pokazana kao zemlja.

"Unutar BiH nema konsenzusa o njenom postojanju. Nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ostanu da žive u BiH. Oni su ovde naterani da žive zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne probleme.

Predsednik Srpske je zaključio da je BiH moranje, koje je egzotično za mnoge u svetu, a za ljude koji žive u njoj veoma teško svarljivo i prihvatljivo. "Ali, bolja je i takva BiH nego BiH sa sukobima i ratovima", istakao je predsednik Srpske.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.06.2013. 02:02
Svaka čast Dodik. Vidise na nisi slep pored očiju kao ova naša slepardija.
Nedelja 30.06.2013. 10:05
Средином 1918. један амерички сенатор хируршки тачно је констатовао оно што важи за сваки оружани (и политички) сукоб:„Када дође до објаве рата, прва жртва је истина“. Тада до крајности проради субјективност, те више ни најмање није битно како ствари уистину стоје, већ искључиво шта је корисно за постизање ратног циља. То ми је пало на памет док сам читао о новој серији безочних оптужби на рачун Републике Српске, које је у свом извештају упућеном Савету безбедности ОУН изнео високи представник Валентин Инцко. Његово понашање постаје схватљиво тек када се сагледа у кључу црне пропаганде.
Nedelja 30.06.2013. 10:15
Пошто је окончан оружани сукоб, високи представник је стога лако постао средство нове, мирнодопске етапе, агресије на РС. Западу је било битно да успостави своје снажно војнополитичко, НВО и медијско присуство у Српској, али је у почетку избегавао конфронтације. Када је креирао оперативне могућности за натурање своје воље без употребе оружја, у децембру 1997. године, створени су и правни предуслови за суштинску окупацију БиХ. На Бонској конференцији СИМ-а, високом представнику дата су диктаторска овлашћења.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online