Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 30.06.2013.
00:01
Srna A
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da evropska perspektiva BiH nije moranje, niti podrazumijeva promenu njenog unutrašnjeg uređenja.
Nedelja 30.06.2013.10:05
Средином 1918. један амерички сенатор хируршки тачно је констатовао оно што важи за сваки оружани (и политички) сукоб:„Када дође до објаве рата, прва жртва је истина“. Тада до крајности проради субјективност, те више ни најмање није битно како ствари уистину стоје, већ искључиво шта је корисно за постизање ратног циља. То ми је пало на памет док сам читао о новој серији безочних оптужби на рачун Републике Српске, које је у свом извештају упућеном Савету безбедности ОУН изнео високи представник Валентин Инцко. Његово понашање постаје схватљиво тек када се сагледа у кључу црне пропаганде.
Nedelja 30.06.2013.10:14
Јер, он и даље води пропагандни рат за рачун евроатлантских снага које су га устоличиле да служи њиховим хегемонистичким интересима, а не помирењу у БиХ.Дејтонским споразум – да се подсетимо – уведена је функција високог представника за БиХ. Замишљено је да он и његова – после Дејтона створена (и отуда под знаком питања легитимитета) – администрација (ОХР), надгледају спровођење мировног споразума. Високог представника предлаже Управни одбор Савета за имплементацију мира (СИМ), а именује га Савет безбедности ОУН. Управни одбор СИМ-а сачињавају релевантне земље, укључујући и Русију, али у њему потребну већину за доношење одлука има евроатлантски блок.
Nedelja 30.06.2013.10:15
Пошто је окончан оружани сукоб, високи представник је стога лако постао средство нове, мирнодопске етапе, агресије на РС. Западу је било битно да успостави своје снажно војнополитичко, НВО и медијско присуство у Српској, али је у почетку избегавао конфронтације. Када је креирао оперативне могућности за натурање своје воље без употребе оружја, у децембру 1997. године, створени су и правни предуслови за суштинску окупацију БиХ. На Бонској конференцији СИМ-а, високом представнику дата су диктаторска овлашћења.
Nedelja 30.06.2013.10:15
Под образложењем да народи БиХ не могу да се договоре око спровођења потребних реформи и пуне примене мировног споразума, он је добио право да намеће привремена решења (укључујући и промене устава, које не би, наводно, суштински измениле принципе Дејтона). Високи представник је стекао извршну, законодавну и судску власт – по узору на некадашње британске колонијалне гувернере – која је била изнад легално изабраних органа ентитета и БиХ. Ипак, без обзира на то што су створени правни и фактички основи за то, Запад ни тада није кренуо у офанзиву ради наметања озбиљније централизације БиХ.
Nedelja 30.06.2013.10:16
Док је на власти био Слободан Милошевић, Вашингтон и Брисел нису желели да отварају нове фронтове у РС, која би у то време имала снажну потпору Србије.
Nedelja 30.06.2013.11:21
Може га неко волети или не,али М.Додик је тренутно најспособији српски политичар и скоро једини са ових простора којем су увек "отворена врата" свих светских центара моћи!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)