Nedelja 30.06.2013.
00:01
Srna

Dodik: BiH ne mora u Evropu

BiH je složena zemlja: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

"I Evropa ima složene zemlje, naprimer, Belgiju, koja je složena zemlja i ne vidim zašto bi BiH bila problem ako je složeno uređena. Mi nismo protiv evropskog puta. To nije sporno, samo je pitanje nestabilnosti Evrope i činjenice šta će biti s Evropom", izjavio je Dodik Srni i nemačkoj državnoj televiziji ARD.

"BiH nikada nije bila samostalna"

Dodik je rekao da je veliko pitanje da li će BiH preživeti i opstati s obzirom da kroz istoriju nikada nije bila samostalna, jer se nalazila uvek u sastavu velikih imperija.

"BiH je 500 godina bila u sastavu Otomanske imperije, nekoliko decenija u Austro-ugarskoj, kasnije u dve Jugoslavije... Postoji neko davno samostalno organizovanje Bosne, ali tada ovde nije bilo Turaka i islama i tada su na tom prostoru živeli neki drugi ljudi, neke druge vere", podsetio je Dodik.

Predsednik Srpske je konstatovao da Evropa očigledno nije ono što je bila pre pet godina i da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nisu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju saradnju sa Evropom.

Govoreći o evropskom putu bivših jugoslovenskih republika, Dodik je ocenio da je dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada i Srbija, koja je, kako je naveo, dobila neke uslovne datume.

"Kada pričamo o tim integracijama, meni kao čoveku, koji se seća jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija, obavezno dolazi misao i pitanje šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU i da tamo budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumoljive, imamo to što imamo", rekao je Dodik.

Što se tiče BiH, predsednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te reči i da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala.

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život", istakao je Dodik.

BiH će se, kaže predsednik Dodik, mnogo patiti da bude pokazana kao zemlja.

"Unutar BiH nema konsenzusa o njenom postojanju. Nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ostanu da žive u BiH. Oni su ovde naterani da žive zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne probleme.

Predsednik Srpske je zaključio da je BiH moranje, koje je egzotično za mnoge u svetu, a za ljude koji žive u njoj veoma teško svarljivo i prihvatljivo. "Ali, bolja je i takva BiH nego BiH sa sukobima i ratovima", istakao je predsednik Srpske.

2024 © - Vesti online