Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.06.2013.
20:21
Beta A

"Karadžić bio protiv napada na Srebrenicu"

Svedoci odbrane Milan Ninković i Mirko Trivić izjavili su na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, da se Karadžić u leto 1995. protivio napadu Vojske Republike Srpske na Srebrenicu i da nije želeo nestanak te enklave.

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
 

Optužnica Karadžića (68), tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog zapovednika njenih oružanih snaga, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu pod zaštitom UN.

Trivić: Nije postojao plan za eliminaciju Muslimana

Drugi Karadžićev svedok, penzionisani pukovnik VRS Mirko Trivić izjavio je da stav Vrhovne komande nije bio da "enklava Srebrenica treba da nestane".

Trivić koji je u napadu na Srebrenicu predvodio Drugu romanijsku brigadu VRS, tvrdio je da nije postojao ni plan "za eliminaciju bosanskih Muslimana" iz Srebrenice.

Po svedokovom tumačenju, Karadžićev cilj bilo je  "sprečavanje daljih terorističkih napada" iz Srebrenice i  "učvršćivanje srpskih linija" oko enklave.

Ninković, tada ministar odbrane RS, rekao je sudu da je Karadžić "bio protiv vojne operacije u Srebrenici" i da je "svoju zabrinutost izrazio, u njegovom prisustvu, na sastanku Vrhovne komande".

Karadžić i tadašnji general Ratko Mladić u to vreme su, po Ninkovićevom svedočenju, bili u "nepodnošljivim" odnosima. Svedok je uzrok video u tome što je Karadžić, kao vrhovni zapovednik, "morao da deli vlast" s Mladićem, komandantom Glavnog štaba VRS.

Tribunal i generalu Mladiću sudi po optužnici za genocid u Srebrenici. Ninković je naglasio da Karadžić "nije imao nikavu ulogu, ni odgovornost u odobravanju vojnih operacija", već se bavio rešavanjem mnogobrojnih "logističkih problema" VRS.

Predsednik RS je, posle pada Srebrenice, bio zabrinut zbog "lošeg funkcionisanja civilnih vlasti" i "teškoća u uspostavljanju vladavine prava i zaštiti imovine svih civila, bez obzira na nacionalnost", rekao je Ninković na sudu.

U unakrsnom ispitivanju tužiteljka Melisa Pak sugerisala je da je svedok, kao ministar odbrane RS, bio nadređen generalu Mladiću.

"U komandnom smislu - ne, ali u smislu snabdevanja vojske - da... Kao što ni Vrhovna komanda nije donosila operativne odluke... bila je više savetodavno telo", odgovorio je Ninković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.06.2013. 01:58
Jas sam bio dijete u tom ratu, i za zivota cu da budem zahvalan Generalu i Predsedniku sto sam danas ziv i sto postojim. Ovo su najveci heroji Srpskog naroda u zadnjih 50 godina! Ali mi Srbi istorijski mazohisti predali smo obojicu da bi nam dopustili da predamo Kosovo, ziveci u velikoj nadi da ce da nam sutra ponude neki sporazum da predamo i Vojvodinu ili mozda ukinu Republiku Srpsku…I kazu ropstvo pod Turcima nas nije slomilo… Pa nema nas 100,000 Srba danas…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online