Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 23.06.2013.
01:46
Ž. Marković - Vesti A

Poziv na rat protiv Srpske

Skandalozne izjave koordinatora koalicija civilnog društva Prvi mart, Emira Suljagića, koji je, između ostalog, uporedio Vladu Republike Srpske sa fašističkim Vermahtom i brutalno prozvao srpske političare u BiH "da im je cilj da pomre što više bošnjačke dece", svoj epilog dobiće na sudu.

Hoće unitarnu Bosnu: Protesti ispred parlamenta BiH usmereni protiv RS 


Zbog klasičnog govora mržnje, protiv Suljagića će, kako je najavljeno, biti podneseno nekoliko krivičnih prijava zbog ratnog huškanja i poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka. Suljagićeve izjave koje su izašle iz okvira normalne komunikacije izazvale su zgražavanje u Republici Srpskoj i bacile potpuno novo svetlo na građanske demonstracije pred zgradom zajedničkih institucija BiH koje se održavaju u poslednje dve sedmice.

U intervjuu za jednu sarajevsku novinsku agenciju Suljagić je, po mišljenju srpskih političara, uputio klasičan poziv na rat. On je naveo da su on i njegova organizacija za unitarizam i centralizam za, kako je rekao, BiH od Une do Drine i od Save do mora.


- Nećemo stati dok se to ne desi. Nikada! Verujte, čak 49 odsto naše zemlje je okupirano. Vlada RS, sve institucije RS prema nesrbima se ponašaju onako kako se Vermaht ponašao od 1941. do 1945. godine. Imamo puno pravo da radimo na tome da oslobodimo taj deo teritorije i da živimo kao slobodni građani u svojoj zemlji - ispalio je Suljagić.

Željka Cvijanović

Sasvim očekivano, na ovakve konstrukcije stigla je salva reakcija iz Srpske iako se može čuti i poneki glas da ljudima poput Suljagića ne treba pridavati veliku pažnju. Ipak, krivična prijava je jedno od adekvatnih rešenja za suzbijanje ovakve retorike koja dodatno doprinosi podelama i atmosferi netrpeljivosti u BiH.


Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i bivši logoraš Slavko Jovičić Slavuj najavljuje da će stati prvi u red pred Tužilaštvom BiH gde će podneti prijavu protiv Suljagića.


- Povredio me kao žrtvu rata i osobu koja je u sarajevskim kazamatima provela 44 meseca. Protiv njega ću podneti krivičnu prijavu, ali ne iz političkih razloga, već kao običan građanin kome je dužnost da to uradi kada neko poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka - kaže Jovičić.

Isti potez najavila je i poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević, koja ističe da sve treba da počne i završi na toj prijavi i da nije dobro da se sa Suljagićem polemiše preko medija.


- Davati bilo kakav komentar na njegove izjave značilo bi spuštanje na nivo čoveka koji je sposoban da takve stvari uopšte izgovori. Međutim, s obzirom na to da Suljagić veruje pravosuđu BiH, što je pokazao i kad je podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a zbog navodnog govora mržnje, imaće zadovoljstvo i da se pojavi pred institucijama - stav je Pandurevićeve.

Emir Suljagić

U nekoliko razgovora za sarajevske medije, Emir Suljagić je otvoreno priznao da njegova organizacija delom stoji iza demonstracija pred zgradom zajedničkih institucija u Sarajevu. S obzirom da njegove optužbe da su Srbi krivi za smrt bošnjačke dece i da je Republika Srpska okupirana teritorija očigledno je da su sarajevski protesti postali puko političko sredstvo za dobijanje novog ustavno-pravnog poretka BiH u kojima Republika Srpska ne postoji.


Premijer Srpske, Željka Cvijanović smatra da Suljagićeve kvalifikacije poprimaju razmere koje zdrav razum ne može da shvati i da su za svaku osudu.


- Naravno da se rad Vlade RS odnosi na 49 odsto teritorije BiH, a to što Suljagić govori da je to uzurpirana ili okupirana teritorija BiH suluda je priča čoveka koji je izgubio kompas u ovako složenim političkim vremenima i nije u stanju da proceni stvari - zaključila je Cvijanovićeva.
 

Cilj preglasati Srbe

Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart nastala je posle prošlogodišnjih lokalnih izbora, a njen osnovni cilj je masovna registracija Bošnjaka iz Federacije BiH u Republici Srpskoj za opšte izbore naredne godine. Suljagić i ekipa smatraju da bi na taj način uticali na izbor poslanika iz Srpske u Parlament BiH. Cilj im je da najmanje pet od 14 poslanika u Predstavničkom domu bude iz redova bošnjačkih partija, čime se otvara prostor da sve odluke u tom domu budu validne sa tih pet bošnjačkih glasova, što otvara prostor za novo preglasavanje Srba. Podsetimo, Suljagić i ekipa ljudi oko njega sličan manevar izveli su na lokalnim izborima u Srebrenici kada su, putem kampanje Glasaću za Srebrenicu u tom gradu registrovali preko 2.000 Bošnjaka koji uopšte ne žive na toj teritoriji. Njihovim glasovima pobedio je bošnjački kandidat za načelnika, a u sedmicama posle izbora zabeležena su masovna odjavljivanja istih tih građana iz Srebrenice.


Ni reči osude

Interesantno je da se nijedna organizacija koja se navodno bavi zaštitom ljudskih prava i kritikuje nacionalističku retoriku u BiH nije oglasila povodom skandaloznih izjava Emira Suljagića. Razni "ljudskopravaši" koji jedva čekaju da za oštru retoriku prozovu nekoga iz Republike Srpske sada ćute kao zaliveni. Osuda nije stigla ni iz međunarodnih organizacija, osim nemuštih reakcija iz OHR-a i Delegacije EU u BiH koji su dali uopštenu osudu, ali ne i konkretno prozvali Suljagića.

 

Deo orkestriranih napada

Boračka organizacija RS pozvala je nadležne institucije da se najozbiljnije pozabave Suljagićevim govorom mržnje i njegovim pretnjama RS i miru u BiH.
- Suljagićeva izjava kojom institucije RS poredi sa Vermahtom, a za Srpsku kaže da je okupirana teritorija jeste namerno i licemerno vređanje RS, njenih institucija i građana, ali i poziv na rušenje ustavnog poretka RS i BiH, kao i Dejtonskog sporazuma. Nije reč o slučajnoj izjavi usamljenog pojedinca, već je to deo organizovanih i orkestriranih napada na RS koji se svakodnevno vrše iz federalnog Sarajeva - tvrde u BORS-u.

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.06.2013. 02:16
Jaoj, samo neka napadnu! To bi im bila poslednja stvar!
Nedelja 23.06.2013. 03:54
dajte sulji slanine da se najede vidi ga kako se osusio kao kurava koja se ubija od one stvari
Nedelja 23.06.2013. 08:42
To balijsko G...no da zacepi!!Sta oni traze da im lecimo Decu u Beogradu,pa da nam posle kolju Nejac???!!Mars bre lecite se u Zagrebu,Sarajevu;itd......A sto se tice Rata hajde da nedobijete opet po Surli.....Pa kmecite kao Pickice......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online